Foto: Ariën Langejans (links) en wethouder Jan Uitslag.

Saam Welzijn komt met bus naar de wijken toe

DALFSEN - Een bakfiets had Saam Welzijn al om de wijken in te gaan. Maar sinds deze week zetten ze groter materieel in: een heuse bus. Vanmiddag (donderdag) presenteerden welzijnswerker Ariën Langejans en directeur Wout Noorman van Saam Welzijn de bus aan wethouder Jan Uitslag.

“Wij willen meer de wijken in,” zegt Langejans, “en waarom niet juist nú. We gingen al de wijk in met de bakfiets. Maar om in wijken in de hele gemeente te komen, is een bus toch handiger.” Gemeente Dalfsen heeft de bus gefinancierd uit een potje voor maatschappelijke initiatieven. En een aantal ondernemers helpt door middel van sponsoring.

Kulturhusen dicht

“Normaal komen de mensen naar de kulturhusen toe,” zegt wethouder Uitslag, “maar omdat die dicht zijn, moeten de kulturhusen maar naar de inwoners toe met de bus. Samen rondom de bus en de wijken versterken en het dorpsgevoel stimuleren, dat hopen we met de bus te bereiken.”
Met de opvallende bus rijden de welzijnswerkers van Saam Welzijn naar alle kernen en buitengebieden in de gemeente Dalfsen. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners te bereiken en preventief zorgsignalen op te halen, waarbij er snel geschakeld kan worden als ergens bijvoorbeeld zorg nodig is. Ook kijken de medewerkers of buurtbewoners wat voor elkaar kunnen betekenen. Denk hierbij aan een speelveld voor kinderen, het opzetten van een wijktuin, maar ook het vinden van maatjes die iets kunnen betekenen voor een bewoner. Mocht het volgens de coronarichtlijnen weer kunnen, dan is het organiseren van een buurtbarbecue ook een mogelijkheid.

Een jaar

Het project loopt in eerste instantie voor een jaar. Bij positieve resultaten wordt het in de reguliere subsidie van Saam Welzijn opgenomen. Een gezamenlijke financiering met de Bibliotheek, De Kern, Mee, de GGD en de gemeente behoort tot de mogelijkheden. Saam Welzijn is nog op zoek naar een geschikt autobedrijf uit de gemeente die door middel van sponsoring het onderhoud van de bus kan verzorgen. Het is ook voor te stellen dat de bus gebruikt wordt voor jongerenactiviteiten op locatie, boekenbezorging van de bibliotheek, individuele gesprekken door De Kern, MEE of Saam Welzijn.

In contact blijven

Met name in coronatijd is het belangrijk dat Saam Welzijn in contact blijft met bewoners in alle kernen en de buitenwijken. Door er met een ‘opvallende’ bus op af te gaan, verwachten ze veel bewoners te zien en spreken. Ook is er aandacht voor vertier, om zo de inwoners een hart onder de riem te steken. Dit alles uiteraard volgens alle veilige coronamaatregelen.

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency