Foto: (foto: Marcel van Saltbommel)

Ruim honderd eenzame mensen kregen bezoek met gebak

NIEUWLEUSEN - “Ik denk dat wel gebleken is dat er animo voor is”, zegt welzijnswerker Marlon Kuiper van Saam Welzijn, als ze terugblikt op de Gebakjesactie die afgelopen donderdag plaatsvond in Nieuwleusen.

Deze actie was opgezet door de Lions Club Ommen-Dalfsen, in samenwerking met Bakkerij Timmer en Saam Welzijn, met het doel ontmoeting te bevorderen, juist voor mensen die niet zo vaak bezoek krijgen. In het kader van de jaarlijkse landelijke Week tegen de Eenzaamheid, begin oktober, had de Lions Club had een dergelijke actie al eerder opgezet in Ommen, maar wilde dat ook in de gemeente Dalfsen doen. Het werd in eerste instantie de kern Nieuwleusen, alwaar inwoners konden aangeven wie ze in deze week zouden willen bezoeken. Dat ging in sommige gevallen om bekenden, maar mensen konden het ook laten weten als ze ‘gekoppeld’ wilden worden aan iemand die ze niet kenden en die weinig bezoek ontvangt.

 

Dat bezoek zou dan bestaan uit een gesprekje waarbij de mensen gezamenlijk een gebakje eten. Daartoe konden mensen twee gebakjes bestellen bij Bakkerij Timmer, die deze voor dit doel gratis beschikbaar stelde. “Er zijn ruim tweehonderd gebakjes besteld, wat betekent dat ongeveer honderd eenzame mensen bezoek hebben gehad van evenzovele vrijwilligers”, meldt Marlon Kuiper. Behalve individuele bezoeken bij mensen thuis kwamen leerlingen van het Agnieten College in actie door donderdagochtend gebakjes uit te delen in De Olmen. En ’s middag kregen bewoners van De Hulstkampen bezoek van mensen van Philadelphia uit Zwolle. Ook wethouder Andre Schuurman ging vrijdagmiddag bij een inwoner op bezoek in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid.

 

Of de actie volgend jaar een vervolg krijgt, kan Marlon Kuiper nog niet zeggen. “Dat hangt af van de Lions Club Ommen-Dalfsen, die hebben het initiatief genomen. Maar we hebben in elk geval kunnen vaststellen dat er ook in onze gemeente behoefte is aan een dergelijk initiatief. Het laat zien dat Nieuwleusen een welwillend dorp is, waar mensen voor elkaar klaar willen staan.”

 

(foto: Marcel van Saltbommel)

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency