Foto: Marcel van Saltbommel.

Rosengaerde Dalfsen viert feestje vanwege 60-jarig jubileum

DALFSEN - Het jubileum werd gevierd als een ‘bijzondere verjaardag’ met bewoners, cliënten, vrijwilligers en personeel. Er was gebak, koffie en muziek en er stond een spandoek in de tuin. Waar jaren geleden de eerste steen werd gelegd in de stromende regen, werd het 60-jarig bestaan gevierd onder de stralende zon.

De dag werd afgetrapt met het hijsen van de vlag en een korte toespraak van bestuurder Margot Seip. Ze nam de belangstellenden mee terug in de tijd en stipte tegelijk aan trots te zijn op het feit dat Rosengaerde na al die jaren nog altijd zelfstandig is. Daarnaast konden de bewoners, cliënten, vrijwilligers en het personeel genieten van een lekker stukje taart bij de koffie. Het maximumaantal bezoekers voor het restaurant was volgens de coronamaatregelen al snel behaald, maar gelukkig konden de andere bewoners ook terecht op andere plekken in het gebouw of kregen zij het gebakje zelfs persoonlijk bij hen thuis bezorgd. Het feestelijke sfeertje werd compleet met een klein draaiorgeltje dat de gehele ochtend vele hits van vroeger ten gehore bracht. In de ontmoetingsruimte zorgde een digitale fotogalerij van Rosengaerde door de jaren heen er voor dat men samen herinneringen kon ophalen. Al met al was het een gezellige dag bij Rosengaerde.

Van bejaardencentrum naar woonzorgcentrum

Sinds 1961 is Rosengaerde in Dalfsen een plek waar de senioren van het dorp terecht kunnen. Toen werd de ‘Stichting Hervormd Bejaardencentrum Dalfsen’ opgericht en begon de bouw van het eerste bejaardenhuis, toen nog aan de Brandkolkstraat 1. Waar in de beginjaren nog de deuren langs werd gegaan om senioren te vertellen over het bestaan van het bejaardencentrum, is het nu al decennialang niet meer weg te denken uit het dorp. Het oorspronkelijke gebouw heeft in 1988 plaatsgemaakt voor het huidige gebouw, al is dat door de jaren heen uiteraard ook weer verbouwd en uitgebreid. Het woonzorgcentrum is altijd zelfstandig gebleven.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Interview met Margot Seip

In een jubileumjaar wordt natuurlijk teruggekeken, maar ook vooruit geblikt. Margot Seip, sinds januari de nieuwe directeur-bestuurder van Rosengaerde, licht alvast een tipje van de sluier op. “In 60 jaar tijd is er natuurlijk veel veranderd,” zegt ze, “en als zorginstelling willen we ondernemend en veerkrachtig zijn, zodat de cliënten de best mogelijke zorg ontvangen. Het is een uitdaging om onze bedrijfsvoering op peil te houden.” De eisen vanuit de overheid worden steeds zwaarder en de ouderenzorg moet met de toekomstige vergrijzing meer zorg organiseren, terwijl de middelen hetzelfde blijven. Bovendien staat de arbeidsmarkt in de zorg onder druk, dus nieuw personeel is niet altijd eenvoudig te vinden.

Eigen regie

Het nieuwe beleid ontwikkelt zich in drie richtingen. Allereerst wil het bestuur de cliënten én de medewerkers meer eigen regie geven. De medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheid en gaan meer vraaggestuurd werken. De behoefte en wens van de cliënt staat hierbij centraal. Cliënt en medewerker gaan met elkaar in gesprek over de meest geschikte zorg. Al moet het natuurlijk wel mogelijk zijn om de wens uit te voeren, niet álles kan. “Deze manier van werken sluit ook aan op het gegeven dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen en zelf de regie houden,” zegt Margot Seip. “De verzorgingshuizen zijn immers afgeschaft en het moment dat mensen verpleegkundige zorg krijgen, valt steeds later.”

Regionale samenwerking

De tweede ontwikkeling bestaat uit het uitbreiden van de regionale samenwerking. “Rosengaerde is een klein, zelfstandig woonzorgcentrum,” zegt Seip, “om als kleine speler voort te kunnen bestaan, willen we graag samenwerken. Nu gebeurt dat bijvoorbeeld al met Carinova, die de nachtzorg verzorgt.” Dat Rosengaerde als organisatie nog zelfstandig is, is te danken aan de belangrijke plaats die het zorgcentrum inneemt in de Dalfser samenleving. “Er zijn echt enorm veel bevlogen vrijwilligers actief bij Rosengaerde,” zegt de directeur, “dat bleek bijvoorbeeld vorige week maar weer toen tijdens een wolkbreuk appartementen onder water waren gelopen. Binnen de kortste keren was er heel veel hulp op de been.” Zo’n 300 vrijwilligers dragen in hoge mate bij aan het welzijn van de cliënten, met hun inbreng op het gebied van ondersteuning, begeleiding en extra aandacht.

Tussenvorm zorg

Verder is Rosengaerde bezig met het ontwikkelen van tussenvormen tussen thuis wonen en verpleeghuiszorg, zoals bijvoorbeeld dagopvang. Daarin wordt ook samengewerkt met Saam Welzijn, die meer zicht heeft op wat er thuis gebeurt. Nu de zorg thuis toeneemt, ligt er dus meer druk op de schouders van mantelzorgers en vrijwilligers. Graag wil het zorgcentrum ook van betekenis zijn voor deze mensen. Verder zijn er gesprekken gaande met diverse instanties, zoals een projectontwikkelaar, architect en gemeente Dalfsen, om daarvoor een locatie te ontwikkelen in de nieuwe wijk Oosterdalfsen. Of het allemaal daadwerkelijk door kan gaan, is nu nog niet zeker. Rosengaerde blijft in ieder geval ook gevestigd op de huidige plek, maar het gebouw zal wel worden gemoderniseerd. “We zijn een kleine organisatie, maar moeten toch met onze tijd meegaan. Samen invulling geven aan onze doelstelling: zorgen voor mogelijkheden voor senioren die graag in de gemeente Dalfsen oud willen worden” besluit de directeur.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency