Foto: een bus van Gebo Tours.

Reisbranche: veel last van onduidelijkheden op vakantiebestemmingen

NIEUWLEUSEN - “Het is zeker nog niet druk met het boeken van nieuwe vakanties,” zegt Petra Durieux van Personal Touch Travel. We zijn blij dat veel landen op 1 juli weer opengaan, al komen de zomervakanties voor ons als reisbranche nét iets te vroeg.”

De persoonlijk reisadviseur uit Nieuwleusen merkt dat er nog veel vragen en onduidelijkheden zijn. En iedere reisorganisatie heeft weer andere regels, dat maakt het ook lastig. Ze begrijpt dat klanten veel geld betalen voor een mooie reis en dat ze dan ook willen genieten. “Daar past afstand houden voor veel mensen niet bij, maar die regels gelden in andere landen net zo goed als bij ons. De ene klant vindt dat prima en wil graag op reis, de ander ziet dit niet zitten en wil graag omboeken of annuleren. De onzekerheid is wel toegenomen na de persconferentie, waarin premier Rutte aangaf dat mensen niet worden teruggehaald van hun vakantiebestemming als daar een besmettingshaard komt,” zegt Petra. “Meteen daarna regende het telefoontjes met vragen. Wel is het zo dat een reisorganisatie de plicht heeft om klanten die een pakketreis hebben geboekt, terug te halen. Uiteraard kunnen en willen wij mensen niet aan hun lot overlaten.”

Omboeken reizen

Al zijn er nog niet veel nieuwe boekingen, stilgezeten heeft ze allerminst. De reisadviseur heeft veel reizen van klanten om kunnen boeken en dat geeft haar een voldaan gevoel. Ze heeft weliswaar nu drie keer werk van de gedane boekingen: eerst de boeking in de winter, dan het omboeken en later weer de uitgestelde reis invullen en boeken. En dat zonder verdiensten, omdat er pas verdiend wordt als klanten daadwerkelijk vertrekken. Dit jaarbeschouwt ze zo goed als verloren. De reisbranche is helaas een sector die flink geraakt wordt door de coronacrisis, net als de horeca. Klanten denken wel voorzichtig weer aan de wintersport of aan de vakantie volgend jaar. “Hopen dat de zomer goed gaat verlopen, zodat mensen weer met een goed gevoel en met vertrouwen weer op reis willen gaan ”.  

Petra Durieux van Personal Touch Travel. Foto: Stephan Jansen Fotografen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Anderhalve meter-regel funest voor busonderneming

“We worden hard getroffen als sector,” zegt Erik de Roo van Gebo Tours uit Nieuwleusen,  “onze sector stond als eerste stil en komt als laatste weer op gang. Maar ik zie ook zeker kansen en mogelijkheden. Uitzendbureaus hebben nu bijvoorbeeld wel bussen nodig.”
Gebo Tours deed afgelopen woensdag met een bus mee aan de demonstratie door chauffeurs van touringcarbedrijven in Den Haag. Er waren ruim honderd touringcars naar de hofstad gekomen. De chauffeurs vroegen om gelijke behandeling en financiële steun.

Bussen staan stil

“Er staat momenteel een kapitaal stil. De schoolreisjes, meerdaagse reizen en ritten naar voetbalwedstrijden zijn allemaal weggevallen,” aldus De Roo. “Zolang de anderhalve meter-regel er is, is het voor ons niet te doen.” Het bedrijf komt wel voorzichtig weer op gang, maar het is een fractie van voorheen. Verder zijn de regels inconsequent. Als Gebo Tours voor het openbaar vervoer voor vervangend vervoer verzorgt, mogen de reizigers wel vervoerd worden met mondkapjes voor en geldt de anderhalve meter afstand niet. Maar op andere reizen wel, volgens de huidige richtlijnen van het RIVM. Alleen het leerlingenvervoer van basisschoolkinderen t/m 12 jaar en gezinnen of stellen die één huishouden vormen, zijn hierop een uitzondering, zij mogen wel gewoon naast elkaar zitten in een touringcar. “Iedereen wordt geraakt door corona. Alleen met mondkapjes of een vaccin kunnen we weer volop aan de slag.”

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency