Foto: Gerrie Mollink bij de fiets.

Plastic flessendoppen sparen voor een geleidehond

OUDLEUSEN - Gerrie Mollink uit Oudleusen heeft sinds een jaar of vier een inzamelpunt voor plastic flessendoppen. Ze zamelt de doppen in voor de stichting KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds).

Die krijgt een vergoeding voor de doppen en met de opbrengst wordt de basisopleiding van een geleidehond gefinancierd. Voor het sponsoren van één hond, zijn er 11 miljoen doppen nodig.

“Ik hoorde over de actie en hier in de buurt zat geen inzamelpunt,” zegt Gerrie. “Toen dacht ik, dat kan ik wel gaan doen: we hebben er de ruimte voor. Het is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, maar omdat je het met heel Nederland doet, heeft het toch zin.” Ze zamelt zo’n 150 vuilniszakken met doppen in per jaar en dat zoekt ze allemaal uit met haar man Wim. In een vuilniszak gaat ongeveer zes kilo en die levert dan ongeveer 60 cent op, al hangt dat af van de plasticprijs op dat moment.
Een aantal keren per jaar worden de doppen bij Gerrie opgehaald met een vrachtauto en naar een depot in Drenthe gebracht. Daar worden de doppen klaargemaakt voor verdere recycling. “Het wordt allemaal gedaan door vrijwilligers,” zegt Gerrie, “anders zou het niet uit kunnen.” Weken ontvangt ze soms geen doppen en dan loopt het ineens weer de spuitgaten uit. “Sinds corona merk ik wel dat het wat minder is, terwijl bij het brengen van doppen geen persoonlijk contact nodig is. Ik heb een fiets buiten staan met een mand eraan, daar kunnen de mensen de doppen zo instoppen.” Sinds de actie begonnen is, in 2015, is er in Nederland al meer dan 183.000 euro opgehaald met de doppen.

Mensen met een beperking kunnen een fijner leven krijgen met een speciaal opgeleide hond. Een geleidehond vergroot de bewegingsvrijheid en zelfstandigheid van bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of kinderen met autisme. De KNGF zorgt er voor dat jonge honden - samen met puppypleeggezinnen - worden gesocialiseerd en opgevoed en daarna opgeleid tot blindengeleide-, assistentie- en buddyhond. Uit onderzoek van het KNGF blijkt dat de levenskwaliteit van cliënten van een 4,7 naar een 8,2 stijgt dankzij een speciaal opgeleide hond.

Bijna alle harde doppen zijn welkom, zoals van frisdrank, fruitsap, water, van wasmiddelen en verzorgingsmiddelen (bijvoorbeeld shampoo, zeep, deodorant, tandpasta, lenzenvloeistof) doppen op voedingsmiddelen (bijvoorbeeld pindakaas, chocoladepasta, babyvoeding), doppen op schoonmaakmiddelen en doppen van stiften en pennen.
De schoongemaakte flessendoppen kan men brengen bij Gerrie Mollink, Hessenweg 80 in Oudleusen. Kroonkurken inleveren mag ook, maar graag apart in een zak aanleveren. Die bewaart Gerrie voor KiKa, of een ander goed doel.

(foto) Gerrie Mollink zamelt flessendoppen in.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency