Plannen voor vervangen kunstgrasvelden met extra kunstgrasveld in Nieuwleusen

DALFSEN - Op het sportpark in Nieuwleusen legt de gemeente Dalfsen een extra kunstgrasveld aan voor gezamenlijk gebruik door de voetbalverenigingen SV Nieuwleusen en USV. Dat gebeurt volgend jaar gelijktijdig met de vervanging van de twee bestaande kunstgrasvelden.

Het kunstgrasveld op het Heidepark in Lemelerveld is ook aan vervanging toe maar wordt verplaatst naar een ander veld. Het huidige kunstgrasveld wordt in 2024 weer omgebouwd naar een natuurgrasveld.

Op Sportpark Gerner in Dalfsen blijft voorlopig alles nog bij het oude. Eventuele vervanging van de twee plasticvelden is mogelijk pas in 2024 aan de orde.

Voor de uitvoering van de plannen in Nieuwleusen en Lemelerveld stelt het Dalfser college de gemeenteraad voor twee miljoen euro uit te trekken. De gemeente ziet ook af van de toepassing van rubberkorrels. De verenigingen hebben samen een duidelijke voorkeur voor natuurlijke materialen in de vorm van kurk met gemalen olijfpitten. Het is aan de gemeenteraad om hierover op 24 oktober 2022 een besluit te nemen.

Wethouder Jan Uitslag is enthousiast over het voorstel. “We hebben samen met de voorzitters van de voetbalverenigingen uitgebreid gesproken over de capaciteit en de kwaliteit van de voetbalvelden. We vinden het ontzettend belangrijk dat onze inwoners veilig kunnen sporten en bewegen en dat daar voldoende ruimte voor is.”

Vervanging

De toplaag van de kunstgrasvelden bij SV Nieuwleusen en VV Lemelerveld zijn in 2023 aan vervanging toe, zo blijkt uit keuringen. De voorzitters van de verenigingen hebben gezamenlijk voorkeur voor natuurlijke infill met kurk+. Wethouder Uitslag: “Er is niet over 1-nacht-ijs gegaan. We hebben samen verschillende velden bekeken, twee teams hebben zelfs een training in Den Ham gedaan om een dergelijk kunstgrasveld te ervaren. De voordelen zijn duidelijk: de positieve voetbaltechnische eigenschappen en het kostenaspect. Daarnaast wordt afscheid genomen van de niet afbreekbare rubberen infill, wat past binnen de gemeentelijke duurzaamheidsambitie.”

Omzetting natuurgrasveld in kunstgrasveld

In de kern Nieuwleusen, zo blijkt uit onderzoek, is de huidige capaciteit van beide verenigingen gezamenlijk onvoldoende. Daarom wordt de gemeenteraad voorgesteld een natuurgrasveld om te zetten naar een kunstgrasveld. “We gaan met de beide verenigingen in gesprek om te bepalen waar het kunstgrasveld wordt neergelegd. Daarbij is het belangrijk dat het veld door beide verenigingen goed toegankelijk is, beide verenigingen kampen namelijk met een tekort aan speel- en trainingscapaciteit.”

Verplaatsing kunstgrasveld bij VV Lemelerveld

In het raadsvoorstel is verplaatsing van het kunstgrasveld in Lemelerveld ook opgenomen. “Daarover voeren we nog het gesprek met het bestuur. We hebben deze optie toch opgenomen omdat in het verleden vanuit de gemeenteraad is gevraagd rekening te houden met eventuele toekomstige ontwikkelingen, waarbij de huidige locatie van het kunstgrasveld belemmerend kan zijn. Nu we als gemeente aan de slag gaan met de kunstgrasvelden is dit het juiste moment om goed na te denken over de positie van het kunstgrasveld bij VV Lemelerveld.”

Vervolg

Het is nu aan de gemeenteraad om hier een besluit over te nemen. Mocht de gemeenteraad een positief besluit nemen, dan vindt verdere uitwerking met de verschillende betrokken voetbalverenigingen plaats.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency