Oosterdalfsen voltooid op gebied van nieuwbouw sociale woningen

DALFSEN - Met de sleuteloverdracht van de laatste woning is voor de gemeente Dalfsen de sociale woningbouw in de nieuwbouwijk Oosterdalfsen voltooid. Dinsdagmiddag werd met een project van 15 koopwoningen en 44 sociale huurwoningen voor woonstichting VechtHorst de tweede en laatste fase van Oosterdalfsen afgerond.

 

Wethouder André Schuurman, Vastbouw-directeur Ronnie Hondeveld en VechtHorst-bestuurder Robert Waarsing overhandigden gezamenlijk symbolisch de sleutels aan Angela van Damme, de huurster van een van de woningen aan de Barnsteen. De Rotterdamse stond in meerdere gemeenten ingeschreven, maar de optie in Dalfsen kwam als een van de eersten langs. “Ik zag het meteen zitten”, vertelde ze. “Wonen in een dorpse omgeving, met uitzicht op de weilanden en de koeien.”

 

Duurzaam en gasloos

Het gaat, zoals gebruikelijk in Dalfsen, om duurzame (gasloze, van zonnepanelen voorziene) en levensloopbestendige woningen. De huurwoningen omvatten 32 eengezinswoningen en twaalf woningen met slaapkamer en badkamer op de begane grond. In totaal biedt VechtHorst nu ruim zeventig huurwoningen aan in de wijk.

Onder de vijftien rijtjeskoopwoningen die nu door Vastbouw Vastgoedontwikkeling zijn opgeleverd, bevinden zich zes zogeheten micro-woningen aan de Barnsteen. “Een soort ‘tiny houses’, waar een groeiende doelgroep voor bestaat. Want het aantal eenpersoonshuishoudens neemt in Nederland toe”, weet ir. Radboud Seckel, die de compacte woningen (twee verdiepingen, kleine woonkamer met ingebouwd keukentje, wasgelegenheid en slaapgelegenheid op de bovenverdieping) ontwierp namens LKSVDD Architecten. “Dalfsen heeft een primeur, want het is de eerste gemeente waar we ze lanceren. En de vraag was dusdanig dat ze inmiddels allemaal verkocht zijn.”

 

Kavels

Helemaal voltooid is Oosterdalfsen hiermee overigens niet. Eerder dit jaar, in april, werden 25 kavels uitgegeven en komend jaar volgt nog eenzelfde aantal voor de bouw van vrije-sectorwoningen. In totaal heeft VechtHorst is deze nieuwe wijk 71 huurwoningen gerealiseerd en bouwde Vastbouw 28 koopwoningen. Ook de infrastructuur van de nieuwe wijk is nog niet voltooid.

Als volgend voorjaar de laatste kavels in Oosterdalfsen zijn uitgegeven, is de kans groot dat Dalfsen even pas op de plaats maakt met de bouw van nieuwe woningen. De uitbreidingsrichtingen van de gemeente zijn vorig jaar vastgesteld door de gemeenteraad: eerst nog verder in oostelijke richting en aansluitend in westelijke richting. “Maar concrete plannen zijn er nog niet”, aldus wethouder André Schuurman. “We zijn aan het onderzoeken hoe we de beoogde gebieden gaan indelen.”

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency