Foto: de opening van het Infopunt in De Trefkoele+.

Ook Trefkoele+ heeft nu Infopunt voor vragen over zorg en welzijn

DALFSEN - De Spil in Nieuwleusen en De Mozaiek in Lemelerveld beschikken er al een kleine twee maanden over, maar sinds afgelopen donderdagmiddag heeft ook De Trefkoele+ in Dalfsen zijn eigen Infopunt.

Derde Infopunt gemeente
De Trefkoele+ is daarmee het derde – en tevens laatste – kulturhus in de gemeente Dalfsen dat beschikt over een dergelijke vraagbaak. Het is een soort helpdesk, ondergebracht in de bibliotheek, waar inwoners terecht kunnen met uiteenlopende vragen. De medewerkers hoeven niet overal pasklare antwoorden op te hebben, maar wel een luisterend oor. Hun belangrijkste functie is mensen doorverwijzen naar de juiste instantie en op weg helpen.

Uiteenlopende vragen
Er kunnen de meest uiteenlopende vragen worden gesteld, maar het Infopunt is er vooral voor vragen van inwoners die niet zo goed weten waar ze ervoor terecht kunnen. “Van vragen over belastingproblemen tot de aanvraag van een scootmobiele voor je schoonmoeder”, zo deed Anke Bruggeman, directeur van de Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen een greep uit de mogelijkheden.

Het kan bijvoorbeeld gaan om praktisch vragen over zorg of welzijn, maar ook over allerlei activiteiten die plaatsvinden in de kulturhusen. In oktober werden al vergelijkbare infopunten geopend in het nieuwe kulturhus De Spil in Nieuwleusen en in De Mozaïek in Lemelerveld. Daar zitten medewerkers van de bibliotheek en Saam Welzijn en enkele vrijwilligers die een gerichte training hebben gehad.

Andere rol bibliotheek
Voor de Bibliotheek Dalfsen past deze nieuwe functie in de verschuivende rol die ze heeft in een veranderende maatschappij, aldus Bruggeman. “Onze kerntaak is om te zorgen dat informatie en kennis toegankelijk en zichtbaar is”, legde ze donderdag uit. “Dat geldt ook voor de welzijnsorganisaties in De Trefkoele.” Het Infopunt kan zo een soort voorportaal zijn voor allerlei organisaties die actief zijn in de kulturhusen. Inwoners met vragen kunnen wellicht bij hen een antwoord vinden.

Openingsuren
De Infopunten zijn enkele uren per dag bezet. In Dalfsen is hij geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, op dinsdag en donderdag van 14.00-16.00 uur en op woensdagavond van 18.30-20.30 uur. Maar ook als er niemand achter de balie zit, kunnen er vragen gesteld worden aan de bibliotheekmedewerkers.

Ervaringen Infopunt
Over de eerste ervaringen in Nieuwleusen en Lemelerveld is na ruim een maand nog weinig te zeggen, aldus projectleider Jackeline Mekkes. “Mensen moeten het nog een beetje ontdekken. Al krijgen we in Nieuwleusen al wel veel vragen over wat er in het nieuwe kulturhus allemaal te doen is.”
Meer informatie over het Infopunt is te vinden op: www.bibliotheekdalfsen.nl/infopunt.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency