Ook dit jaar geen paasvuur in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - In Nieuwleusen wordt ook dit jaar geen centraal paasvuur georganiseerd. Het blijkt voor verschillende organisaties niet haalbaar om hier gedurende meerdere weken, inclusief de voorbereiding, voldoende vrijwilligers voor op de been te brengen.

“De vrijwilligers van brandweer Nieuwleusen hebben het jarenlang met veel plezier georganiseerd”, zegt Marcel van Saltbommel namens het brandweerteam. “Maar mede door een enorme verjonging van de brandweerpost werd het moeilijker om elke zaterdag genoeg vrijwilligers op de been te krijgen. Het gaat vaan om jonge gezinnen met werkende partners, sport en andere verplichtingen, Daardoor lukte het niet meer om dit organisatorisch rond te breien.”
Er komt namelijk heel wat voor kijken: niet alleen flink een flinke ploeg vrijwilligers op Tweede Paasdag paraat zijn, ook moeten ze de vier tot vijf voorafgaande zaterdagen aanwezig zijn op het terrein voor het opbouwen van de ‘branbdstapel’ en het selecteren van het aangeleverde snoeiafval. Dit moet gebeuren naast de vaste diensten van de vrijwillige brandweer. Ook moeten tractoren en shovels moeten geregeld en bestuurd worden.
Toen vorig voorjaar bleek dat het de brandweerlieden niet ging lukken, zijn er contacten gelegd met diverse andere plaatselijke organisaties, zoals Plaatselijk Belang en Nieuwleusen Synergie. Die werden gepolst om hun bereidheid het estafettestokje over te nemen. Verschillende organisaties hebben deze mogelijkheid overwogen, maar blijken in de praktijk tegen dezelfde organisatorische problemen aan te lopen. Ook voor hen blijkt het met name lastig om vrijwilligers te mobiliseren.
Van Saltbommel: “Daarnaast merken we ook dat het aantal belangstellenden van jaar tot jaar afneemt. In de beginjaren kwamen er duizenden mensen naar de locatie aan de Paltheweg, maar dat aantal is steeds verder teruggelopen. Dat heeft ook te maken met het feit dat mensen hun Tweede Paasdag anders zijn gaan invullen ook de slechte weersomstandigheden van de laatste jaren spelen een rol.”
Brandweer Nieuwleusen heeft het evenwel nog niet op. “Bij deze willen wij als brandweer dan ook graag een oproep doen aan een vriendengroep, organisatie of vereniging om de traditie in ere te houden”, zegt Van Saltbommel. “Wie meer wil weten, kan aankloppen bij de brandweermensen uit Nieuwleusen.” De gemeente Dalfsen verwijst Nieuwleusenaren die snoeiafval willen aanleveren voor een Paasbult nu door naar andere kernen waar wel een paasvuur wordt georganiseerd, zoals in Ankum, Oudleusen of Dalfsen.

(foto: Marcel van Saltbommel)

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency