Foto: Marcel van Saltbommel, archieffoto gemeentehuis Dalfsen.

Oekraïense vluchtelingen tijdelijk in oude apotheek Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Gemeente Dalfsen gebruikt de voormalige apotheek aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen tijdelijk voor de opvang van maximaal achttien Oekraïense vluchtelingen.

“De oorlog in Oekraïne, die op 24 februari 2022 begon, heeft in Europa en in Nederland een ongekende vluchtelingenstroom op gang gebracht. Een einde aan het conflict of verbetering van de situatie worden op de korte termijn helaas niet verwacht. De vraag naar opvang voor Oekraïense vluchtelingen blijft verder toenemen. Wij vinden het belangrijk om in de gemeente Dalfsen een (tijdelijk) warm en veilig thuis te bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of een andere onveilige situatie in hun eigen land. Daarom kijken we steeds welke panden of locaties hier binnen de gemeente geschikt voor zijn of zijn te maken,” licht wethouder Jan Uitslag toe.

De locatie

Het pand aan de Burgemeester Backxlaan 259 in Nieuwleusen, beter bekend als de voormalige apotheek, is eigendom van de gemeente Dalfsen en redelijk snel om te bouwen naar een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dit pand is door de gemeente Dalfsen aangekocht als strategisch bezit, omdat het centraal ligt en goed inzetbaar is voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld voor het geven van onderwijs als extra locatie voor het Agnieten College. Inmiddels is duidelijk dat het pand de komende tijd niet voor onderwijs ingezet hoeft te worden en gebruikt kan worden als opvanglocatie. De gemeente verwacht dat de opvang in het woongedeelte voor 1 december kan starten. Voor het kantoorgedeelte is een verbouwing tot woonruimte nodig. Voor het kantoorgedeelte wordt binnenkort een procedure opgestart om het afwijkend van de bestemming ‘kantoor’ te kunnen gebruiken voor de opvang van vluchtelingen. De werkzaamheden in het pand worden zo uitgevoerd, dat het pand zo nodig makkelijk en snel aangepast en ingezet kan worden voor het geven van onderwijs. De direct omwonenden zijn in een persoonlijk gesprek geïnformeerd door wethouder Jan Uitslag. “Ik kijk terug op een goede bijeenkomst waar we samen met de directe buren van het pand spraken over onder andere het gebruik van het pand als opvanglocatie, de inrichting van het pand, het gebruik van de toegangsdeuren en de brandveiligheid. Mooi om te zien hoe betrokken de directe buren zijn. Eén van hen heeft nog een goed bankstel over dat hij graag schenkt aan de nieuwe bewoners.”
“Goed dat het weer een functie krijgt. Een leeg pand is ook niets, bewoond is beter, “ was de conclusie aan het einde van de avond.

Foto onder: de voormalige apotheek in Nieuwleusen. Foto: Marcel van Saltbommel. Tekst loopt door onder foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Huidige situatie

De gemeente Dalfsen biedt een (tijdelijk) veilig en warm thuis aan mensen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land. Vanuit de overheid krijgt iedere gemeente een taakstelling. Dat is het minimale aantal vluchtelingen en statushouders die een gemeente opvangt en/of huisvest. De taakstelling voor Oekraïense vluchtelingen ligt voor Dalfsen dit jaar op 288. Binnen de gemeente Dalfsen worden momenteel 230 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast worden 53 Oekraïense vluchtelingen door particulieren opgevangen. De gemeente vangt 22 asielzoekers op in een noodopvanglocatie. Voor statushouders heeft de gemeente Dalfsen een taakstelling voor 2023 van 74 statushouders. Op dit moment zijn erin totaal 43 statushouders gehuisvest. Verder hebben we een taakstelling voor het opvangen van zes jonge vluchtelingen zonder ouders.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency