Foto: Marcel van Saltbommel.

NKV oogst lof van keurmeesters op jaarlijkse clubtentoonstelling

NIEUWLEUSEN - De Nieuwleusener Kleindierteelt Vereniging (NKV) kan weer terugzien op een geslaagde clubtentoonstelling. Afgelopen donderdagavond werd de show geopend door wethouder André Schuurman, waarna de circa 190 dieren meteen veel bekijks trokken. Ook vrijdag was het de gehele dag druk met bezoekers rond de kooien in de Maranathakerk.

Het aantal inzendingen van leden ligt al jaren op een gelijk niveau. “Meer dan tweehonderd dieren kunnen we ook niet plaatsen als we het overzichtelijk willen houden”, zegt voorzitter Jan Dirk Nijkamp. De catalogus vermeldde 63 hoenders, 14 watervogels, 18 cavia’s, 51 konijnen en een groot aantal dwerghoenders. De leden lieten hun mooiste dieren zien aan de keurmeesters van de Kleindieren Liefhebbers Nederland (KLN), die er hun deskundig oog over lieten gaan. “Het algemene niveau is hier heel behoorlijk. De NKV doet het goed als vereniging uit een gemeente van deze omvang”, aldus keurmeester Ben Schurink, die samen met zijn collega Jan Kip de hoenders bekeek. “Deze tentoonstelling biedt met name een enorme variatie aan rassen en kleurslagen. Daarnaast doet de jeugd het goed.”

Indische vechthoenders

Bij het keuren van de hoenders is vooral het model bepalend voor de puntenwaardering, legt keurmeester Ben Schurink uit. “Ieder ras heeft een eigen model, en daar moet je zoveel mogelijk naar toewerken. Daarnaast spelen kleur en conditie ook een rol. Je ziet hier dat ze hun best doen om iets nieuws te creëren, met veel bijzondere kleuren.” Hij wijst op een viertal zogeheten Indische vechthoenders. “Die zijn overigens niet vechtlustig hoor, zoals de naam doet vermoeden. De top van deze dieren vind je in Engeland. De poten zien we bijvoorbeeld het liefst zo verticaal en zo laag mogelijk. Dat is hier goed gelukt, en de kleuren zijn ook mooi.” Ze zijn van de jonge Daan Buitenhuis, die ze samen met zijn vader Arjan heeft gekweekt. “Ik vind het zelf heel mooie dieren”, zegt Daan, “ze zien er bijzonder uit.”

Hoofd-ereprijzen waren er voor: mooiste grote hoen: Anneke Groen (Noord-Hollands hoen); mooiste dwerghoen: Daniëlle Schiphorst (Wyandotte kriel); mooiste watervogel: Jan Dirk Nijkamp (Welsh Harlequin eend); mooiste konijn:Annemijn de Graaf (Bklauwoog pool); mooiste konijn C-klasse: Jan Snijder (kleurdwerg zilvervos zwart); mooiste cavia: Jan Snijder (Sheltie bont rood-wit). Hoofd-ereprijzen jeugdleden: mooiste grote hoen: Daan Buitenhuis (Indisch vechthoen); mooiste dwerghoen: Bram Euverman (Cochin kriel) parelgrijs); mooiste konijn: Feline Klunder (klein chinchilla); mooiste cavia: Julia Nijboer (borstelhaar brindle zwart-rood).

Daarnaast waren er op de clubtentoonstelling ook van allerlei rassen konijnen, cavia's en eenden te zien. Voor de kinderen was er nog een leuke dierenquiz, terwijl in de hal van het kerkgebouw een schilderijenexpositie was opgezet.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency