- Algemeen
- 21 oktober 2019
- Door Redactie
Nieuwleuser leerlingen duiken in de wereld van techniek
NIEUWLEUSEN - “Wie wil later hier werken?” vraagt Gertjan Veldkamp van BAM Infra aan de leerlingen van groep 7 en 8 van Het Kompas. “In de uitvoering of als ingenieur. Wat voor opleiding op technisch gebied je ook doet, zoals civiele techniek of werktuigbouw, we kunnen ze allemaal gebruiken.”
In de Week van de Techniek afgelopen week, bezochten de leerlingen donderdag het BAM huis aan Den Hulst in Nieuwleusen. Veldkamp vertelt de leerlingen dat BAM het grootste bouwbedrijf is van Nederland is en dat er 16.000 mensen werken. En bovendien in het buitenland nog veel meer: wel 23.000. “We bouwen huizen, kantoren, fabrieken, snelwegen en nog veel meer.” En hij toont filmpjes aan de kinderen, die geïnteresseerd luisteren. Een leerling vraagt of ze al een pretpark hebben gebouwd? Nee, nog niet in Nederland. Een andere leerling vraagt op welk gebouw dat BAM heeft gebouwd, hij het meest trots is? Voor Veldkamp is dat museum De Fundatie in Zwolle.
Dan krijgen de kinderen een rondleiding over het bedrijf, hoe een verkeersbord wordt gemaakt én zien hun zelf ontworpen borden in het echt. Eén verkeersbord mogen ze meenemen naar school en een sticker van hun eigen ontwerp.
Techniektour
Bij De Spil staat de bus van de Techniektour buiten: de bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers doen een mini makerparty. “De bibliotheek werkt aan digitale geletterdheid en mediawijsheid,” zegt Nicolette Korenblik, jeugdspecialist van de bibliotheek. “Eerst proberen de medewerkers het zelf uit voor ze het over kunnen brengen.” Klas 1A van het Agnietencollege krijgt even later een workshop vinylsnijden aangeboden. De komende weken maakt de ‘makerkar’ een tour langs alle vestigingen van de bibliotheek in Dalfsen. Kinderen en volwassenen kunnen dan komen om te werken met de 3D-printer, vinyl- en lasersnijden.
Proefjes doen
In De Spil zijn leerlingen van de groepen 6 in clubjes op verschillende plaatsen bezig met het portofoonspel, foxoring, solderen en de proefjestafel. Vele vrijwilligers, allemaal radiozendamateurs en medewerkers van de Ravelin Holding BV uit Nieuwleusen (Selecsys BV, Selcom BV en Selcare BV). Al voor de Techniekweek begon, kregen ze al een opdracht: het maken van iets creatiefs of een nieuwe technische herbestemming door middel van het gebruik van slooponderdelen.
Afsluitingsavond
Donderdag wordt de afsluitende avond gehouden en de beste drie ideeën winnen een prijs. De eerste prijs is voor De Wegwijzer, ‘De plastic vissersboot’, de tweede voor De Zaaier, ‘De snoepiesnelle speedboot’ en De Wegwijzer ging er ook met de derde prijs vandoor: ‘De senseozuiger’. Algeheel winnaar: De Wegwijzer.
Alle groepen kregen ook de opdracht om een flyer en poster ter promotie van Nieuwleusen te maken. De leerlingen moeten aan bedrijven duidelijk maken wat de voordelen van Nieuwleusen zijn en waarom nieuwe bedrijven zich zouden moeten vestigen in het dorp. Tevens hoort hier een onderzoeksrapport bij. Er zijn mooie posters en flyers gemaakt, de winnaar van de eerste prijs is OBS De Tweemaster, groep 7, tweede prijs: De Zaaier; Anniek & Jorinde groep 8 en derde prijs: De Wegwijzer, Linda & Iris, groep 8. De posters van de winnaars wordt op een groter formaat afgedrukt en hangen binnenkort een tijdje in De Spil zodat iedereen ze kan zien.
Industriële Kring Nieuwleusen
De Industriële Kring Nieuwleusen (IKN) organiseert de Techniekweek voor de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in Nieuwleusen. Dit in samenwerking met Raveling Holding BV voor de groepen 6. Diverse bedrijven uit Nieuwleusen geven een gastles op een school en de leerlingen mogen een dagdeel komen kijken te leren en iets te maken. Volgend jaar komt er een nieuwe editie van de Techniekweek. De IKN bedankt de leden van de Rabobank voor het stemmen op de Techniekweek. Hierdoor ontving de IKN 475,34 euro van de Rabo Clubsupport.

Delen: