Nieuwleusense Kyra met TeamNL naar het EK Beachhandbal onder 17

DALFSEN - Kyra Stege (17) vertrekt met haar teamgenoten over ruim een week naar Bulgarije. Daar doen zij mee aan het EK Beachhandbal onder de 17 jaar. Vanwege het coronavirus is het toernooi een jaar uitgesteld en mag Kyra dus qua leeftijd nog net meedoen.

SV Dalfsen

Sinds een jaar of zeven speelt Kyra handbal bij SV Dalfsen. Ook zus Esmee (15) en broer Bernd (13) zijn door Kyra met het handbalvirus besmet; Esmee speelt ook in Dalfsen en Bernd in Zwolle. “De competitie in de zaal stopt altijd vrij vroeg in het jaar, dus op een gegeven moment zijn ze begonnen met een competitie op het veld in de zomermaanden,” vertelt Kyra. “Maar bij veel verenigingen speelde je dan op een verhard plein en dat is niet fijn. Gelukkig spelen veel clubs sinds een jaar of vier in de zomermaanden op een beachveld, zo ook in Dalfsen.” Daar werd bij Kyra de liefde voor het beachhandbal geboren. “Ik vind het leuker dan het traditionele spel in de zaal, omdat je bij het beachhandbal veel sneller schakelt en het spel veel dynamischer is,” legt ze uit. Bij de beachvariant wordt gespeeld met drie verdedigers en vier aanvallers per team, het veld is kleiner en de puntentelling gaat anders dan in de zaal. “Je krijgt niet alleen een punt voor elk doelpunt, maar kan extra punten verdienen door te scoren vanuit een pirouette of door een bepaalde manier van werpen.” 

TeamNL selectie

Om een plek te veroveren in het Nederlandse team heeft Kyra een strenge selectie doorstaan. Van de oorspronkelijke 80 speelsters bleef een groep van 20 meiden over. Uit die groep is twee weken geleden het uiteindelijke team van 10 speelsters, waaronder Kyra, gevormd. Deze weken staan in het teken van veel trainen. Dat gebeurt ongeveer twee keer per week en afgelopen weekend was er nog een trainingsweekend. “Het is een leuke club meiden en we hebben het, naast het sportieve aspect, heel gezellig met elkaar. Ik heb er dan ook heel veel zin in om samen dit avontuur te beleven!” Ambitieus is Kyra zeker: na dit EK hoopt ze zich te selecteren voor het WK. Dat is vanwege het coronavirus uitgesteld tot volgend jaar.  

EK in Bulgarije

Kyra en haar teamgenoten vliegen op woensdag 7 juli naar Bulgarije en spelen een dag later de eerste van drie poulewedstrijden. “Die is meteen tegen Duitsland, een zware tegenstander,” aldus Kyra. De finale is op zondag 11 juli. Het EK Beachhandbal onder 17 wordt gespeeld in Bulgarije en er doen 15 landen aan mee. Het team van Kyra is op Instagram te volgen via @dutch_beachhandball_teamw0405.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency