Foto: vlnr. Hilda van Berkum, Robert Waarsing, vrijwilliger Henrik Jan Lefers en Magriet Zandink kunnen niet wachten om te beginnen met de beweegtuin.

Nieuwleusen krijgt ‘beweegtuin’ bij De Olmen

NIEUWLEUSEN - Bij complex De Olmen in Nieuwleusen wordt een ‘beweegtuin’ aangelegd. Een beweegtuin is een plek met fitnessapparaten, om met behulp van toestellen lichamelijke oefeningen te kunnen doen in de buitenlucht.

“Het eerste idee daarvoor komt bij ons vandaan,” zegt Robert Waarsing, directeur-bestuurder van Woonstichting VechtHorst. “Eigenlijk ontstond dat idee twee jaar geleden, toen De Olmen 30 jaar bestond. We dachten, wat zou een mooie extra voorziening zijn bij De OImen, deze belangrijke ontmoetingsplek in de wijk.” Dat laatste beaamt Magriet Zandink van Saam Welzijn: “Normaal – als er geen corona is – maken er wel zo’n 400 tot 500 mensen per week gebruik van de voorzieningen in De Olmen. Het is mooi als het aanbod nog verder kan worden uitgebreid. Buitenactiviteiten, ontmoeten, gezond ouder worden: goed om dat hier te ontwikkelen, te bouwen en te beheren.”

Leefbaarheid

VechtHorst kwam al snel in gesprek met Saam Welzijn en met buurtvereniging De Kerkenhoek. Eerst organiseerden ze samen een bijeenkomst in De Olmen, waarbij buurtbewoners ideeën konden inbrengen ter bevordering van de leefbaarheid. Daar kwam onder andere het idee voor een beweegtuin uit. Een groep Nieuwleusenaren die wekelijks naar Dalfsen fietst om daar oefeningen te doen in de Fit4Life Beweegtuin aan de Plaatskamp, werd advies gevraagd welke toestellen geschikt zijn. Verder deed Fysio Vechtdal nog goede suggesties. De ideeën zijn verder uitgewerkt; door de coronamaatregelen is het allemaal wel een stuk vertraagd, maar achter de schermen hebben de initiatiefnemers wel doorgewerkt. Zo werd een leverancier gezocht en de financiering rond gemaakt. Door zelfwerkzaamheid kan een deel van de kosten worden bespaard, dus zijn er handige buurtgenoten gezocht die willen helpen met o.a. het opbreken van de bestrating en het opruimen van de locatie, zodat de toestellen kunnen worden geplaatst. “De voorziening is voor en door de buurt,” zegt Hilda van Berkum van buurtvereniging De Kerkenhoek, “het is voor iedereen bestemd, voor jong en oud. Zo’n beweegtuin kan voor verbinding zorgen, dat merken we ook bij de speeltuin, die we al jaren beheren als buurtvereniging.” 

Zes toestellen

In de beweegtuin komen zes toestellen te staan, gericht op het trainen van diverse lichaamsdelen. Vrijwilligers plaatsen de toestellen en Vasse Hoveniersbedrijf zorgt dat er kunstgras onder komt te liggen. Eromheen komt een betonnen rand en de initiatiefnemers hopen financieel ook nog rond te krijgen dat ze een bankje en wat beplanting kunnen realiseren. Naast bijdragen van de initiatiefnemers, dragen nog een aantal sponsors een steentje bij aan de totstandkoming van de beweegtuin, zoals bijvoorbeeld Nieuwleusen Synergie, Fysio Vechtdal, Plus Luuk Tijs, USV, Engie en de Lionsclub.
Verder loopt er nog een aanvraag om voor een aantal uren een professioneel begeleider aan te stellen om de oefeningen op de toestellen te ondersteunen, met kennis van Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO).
Volgens de planning is de beweegtuin ongeveer half april klaar.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency