- Algemeen
- 9 oktober 2022
- Door Redactie
Nieuwleusen bekent kleur en zet schouders onder betaalbare kleine woningen
NIEUWLEUSEN - Plaatselijk Belang Nieuwleusen en de werkgroep ‘Kleine Betaalbare Woningen’ wilden wel eens weten hoe inwoners van Nieuwleusen denken over betaalbaar wonen. Daarom organiseerden ze op 5, 6, en 7 oktober 2022 een drietal inloopavonden in Kulturhus De Spil.
De organisatoren schatten het aantal bezoekers op ongeveer 200. De gemeente Dalfsen was op bestuurlijk en ambtelijk niveau vertegenwoordigd. Ook woonstichting VechtHorst, Synergie Nieuwleusen, het Agnieten College en een aantal particuliere initiatiefnemers waren aanwezig.
Pijnpunten
De opkomst was overweldigend en de inzet van Nieuwleusen, verrassend. De gemeenschap van Nieuwleusen heeft heel goed door, waar de pijnpunten liggen. Met de huidige prijzen op de woningmarkt is het vinden van een woning, die past bij de specifieke levensfase waar mensen zich in bevinden, in veel gevallen niet mogelijk. Met de stijgende rente wordt het probleem alleen maar groter.
Oplossingen
Bijna alle bezoekers zaten om een woning verlegen of hadden wel ideeën of mogelijkheden om aan een oplossing bij te dragen. Ze kwamen met concrete aanbiedingen om niet meer in gebruik zijnde bebouwing een nieuwe kans te bieden of stellen eigen grond beschikbaar om er tijdelijk betaalbare kleine woningen op te plaatsen. Dat willen ze doen voor mensen die veelal tijdelijk, dringend verlegen zitten om kleine en betaalbare huisvesting.
Milieu
Sommigen willen hun (te)grote woningen graag splitsen om zelf kleiner te gaan wonen zonder hoeven te verhuizen, of om voor hun kinderen een start op de woningmarkt mogelijk te maken. Anderen streven er naar hun ecologische voetafdruk kleiner te maken om de wereld leefbaarder te houden. Ze willen dat doen voor het milieu om met een kleine woning minder beslag te leggen op bouwmaterialen en energie. Werk opzeggen om zorgtaken op zich te nemen is voor velen niet haalbaar. Ze willen best ouders of andere naasten mantelzorg verlenen maar alleen wanneer het past binnen de kaders in het eigen drukke leven en de bestaande sociale structuur. Woonruimte voor de zorgvrager zal in die gevallen gevonden moeten worden op de eigen woonkavel of in de directe nabijheid ervan.
Zelf doen
En vooral ze willen het zelf doen. Autonomie en het flexibel kunnen beschikken over hun eigen woonsituatie zonder afhankelijk te zijn wachtlijsten, toeslagen en overheidssubsidies vinden mensen bijna zonder uitzondering heel belangrijk.
Het sociale gevoel en compassie met minder bedeelden leeft ook sterk in Nieuwleusen. Mensen voelen zich soms bezwaard om alleen een veel te grote woning te wonen maar zoeken tevergeefs naar vormen daar passend verandering in aan te brengen. Iemand opperde dat er een soort ‘ruilverkaveling’ zou moeten komen voor woningen. Een woonbeurs waar vraag en alternatiefaanbod, lokaal bij elkaar kan worden gebracht.
Schrijnend
Een speciale groep die aandacht vroeg zijn de mensen die te maken krijgen met een scheiding of een gebroken relatie. Vooral wanneer er (kleine) kinderen in het spel zijn leidt dit tot schrijnende situaties.
Anders dan Plaatselijk Belang en de werkgroep hadden verwacht zijn het dus niet in de eerste plaats de jongeren maar zijn er eigenlijk heel veel, en in alle leeftijden, mensen die een kleine betaalbare woningen zoeken. Vaak tijdelijk en als overbrugging naar een volgende levensfase. De inwoners van Nieuwleusen, geven aan dit probleem in hun eigen situatie of in de directe nabijheid te herkennen en er wat aan willen doen. Want een serieus aanbod van enige omvang, van echt goedkope woningen is er niet in de gemeente Dalfsen.
Eigen initiatieven
Plaatselijk Belang en de werkgroep ‘Kleine Betaalbare Woningen’ zijn zeer verheugd met het resultaat van de avonden en de inzet en motivatie die de inwoners van Nieuwleusen aan de dag leggen. Nieuwleusen als gemeenschap geeft aan verantwoordelijkheid te willen dragen. En daar waar gaten vallen in het reguliere woningaanbod deze met eigen initiatieven te willen opvullen.
Actieplan
Om te komen tot een actieplan gaat de werkgroep op korte termmijn de input van de avonden inventariseren. ‘Onze inzet is om op korte termijn 500 plekken in Nieuwleusen beschikbaar te krijgen waar particulieren tijdelijke, semi-permanent en soms permanente kleine betaalbare woningen kunnen realiseren. En natuurlijk gaan we dat weer samen met de inwoners doen. We vertrouwen erop dat de gemeente en andere instanties die hier wat over te zeggen hebben, geen belemmeringen gaan opwerpen maar creatief en net zo enthousiast als wij, de kar helpen trekken. Want alleen samen kunnen we het. En daar vertrouwen we op’, aldus Arend Jan Schuurman (Plaatselijk Belang Nieuwleusen) en Erik Dijkstra (werkgroep Kleine Betaalbare Woningen).

Delen: