Foto: Marlon Kuiper van Saam Welzijn.

Nieuwe welzijnswerker Marlon Kuiper wil erop uit om netwerk op te bouwen

NIEUWLEUSEN - Ze is nog maar net aan de slag als welzijnswerker bij Saam Welzijn, maar Marlon Kuiper hoopt binnen zeer afzienbare tijd een netwerk op te bouwen in Nieuwleusen en de gemeente Dalfsen.

Ze trad begin januari in dienst van de welzijnsorganisatie om het opbouwwerk in de gemeente Dalfsen verder op te tuigen. “Mijn werkterrein omvat de gehele gemeente Dalfsen en alle inwoners, van jong tot oud. Maar in eerste instantie zal de nadruk op Nieuwleusen komen te liggen, ook omdat kulturhus De Spil mijn uitvalsbasis wordt. In een later stadium word ik ook actief in andere kernen.”

Sociale samenhang 

De voornaamste taak van Marlon wordt het behouden en versterken van de sociale samenhang in de dorpen. En dan vooral het omzien naar mensen die om wat voor reden dan ook tussen wal en schip dreigen te vallen. “Ik wil daarbij gebruik maken van de kracht van de lokale samenleving. Mensen die een initiatief willen starten waarin het welzijn en naar elkaar om kijken centraal staat zou ik graag willen ondersteunen. Dit kan gaan over verschillende onderwerpen rond samenkomen, armoede of eenzaamheid. In principe ben ik er voor alle inwoners, van nul tot honderd, die ondersteuning kunnen gebruiken bij een leuk initiatief wat leidt tot verbetering van de leefbaarheid.”
“Ik wil dus in de eerste plaats zelf een netwerk opbouwen binnen maatschappelijke organisaties die op dit terrein een rol kunnen spelen, zoals buurtverenigingen, kerken en lokale organisaties. Daartoe ga ik de komende maanden veel contacten leggen en gesprekken voeren.”

Sallandse roots

Marlon woont in Lemele en werkte hiervoor ruim een jaar in een vergelijkbare functie in het Groningse Haren. “In vergelijking daarmee heb ik in Dalfsen het voordeel dat ik de gemeente al een beetje ken. Ik heb er familie en vrienden wonen. In Haren stapte ik blanco in, omdat ik er nog niets of niemand kende. Dat ik hier al een beetje bekend ben, was een van de redenen om er te solliciteren. Het voelt een beetje als een terugkeer naar mijn Sallandse roots.”


Hechte gemeenschap

Ze vindt Nieuwleusen een interessante gemeente met een hecht netwerk. “Ik zie dat er in De Olmen veel gebeurt voor ouderen, maar ook De Spil is een mooie voorziening, waar veel mensen elkaar kunnen ontmoeten. In de maatschappij van nu raken mensen door allerlei ontwikkelingen, zoals de digitalisering en de terugtredende overheid, steeds meer op zichzelf aangewezen. Maar in Nieuwleusen wordt best veel gedaan waaruit blijkt dat de mensen naar elkaar omkijken. Zo is er het Buurthulp Team voor kleine karweitjes en Nieuwleusen kent bijvoorbeeld de haal- en brengservice Deuroe Veuroe.”

'Blinde vlekken'

Met De Spil als uitvalsbasis wil ze veel zichtbaar zijn, ook in de wijken en de lokale samenleving. “Juist door erop uit te gaan, wil ik snel een goed beeld krijgen van de mensen die hier wonen. Daarbij wil ik ook op zoek gaan naar ‘blinde vlekken’, zaken waar anderen juist door hun routine misschien overheen kijken.”

Wie op voorhand al nader wil kennismaken met Marlon Kuiper, of informatie wil doorgeven die voor haar werkgebied van pas komt, kan haar bereiken bij Saam Welzijn in De Spil of op tel. 06 – 11858073.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency