Foto: eigen foto Milton Kam.

Nieuwe aflevering ‘Van Kampen naar Moskou’

VECHTDAL - Een nieuwe aflevering van de YouTube-serie ‘Van Kampen naar Moskou’ staat nu online. Heleen Westerman wandelt door de bossen van Dalfsen naar Ommen op zoek naar verborgen verhalen.

Wat voor sporen van oude handel en internationale connecties zijn er nu nog te vinden in de bossen tussen Dalfsen en Ommen? Dat vroeg Westerman zich af, toen ze zich ging voorbereiden op de zesde aflevering van haar historische reisserie.

Bossen door handel

“Tot mijn verbazing las ik dat het ontstaan van de bossen tussen Dalfsen en Ommen zijn ontstaan vanuit de handel. De dennenbossen zijn namelijk aan het begin van de 20ste eeuw aangeplant om de net opgerichte mijnen in Limburg te voorzien van genoeg hout voor het stutten van de mijngangen.” Zij had zich dat als oud-Dalfsenaar nooit gerealiseerd. 
“Het is boeiend om op deze manier je eigen omgeving beter te leren kennen. Ik ben onder indruk van de vele bijzondere bedrijven die we zijn tegenkomen. Zo praten we in deze aflevering met KlaasJan Swager van Foreco over het verduurzamen van hout met natuurlijk hars. En we mochten bij de Gasunie in Ommen een kijkje nemen om te zien wat daar nu precies gebeurd.”

Regio tonen

Presentatrice Heleen Westerman woont in Zwolle en is een geboren Dalfsenaar. In 2020 tijdens de Covid-19 lockdown, begon ze met haar langzamer dan langzame wandeling van Kampen naar Moskou. Samen met haar partner Milton Kam laat ze zien dat er in de regio altijd een levendige handel is geweest. En dat er op vele plaatsen invloeden van buiten Nederland te vinden zijn. Tussen de korte stukjes met informatie en boeiende interviews door, laten ze de regio op haar mooist zien.
Heleen en Milton zoeken in elke aflevering naar onbekende verhalen en perspectieven in een regio of stad. “We willen dat iedereen die een aflevering van onze serie ziet, iets nieuws leert. Onze afleveringen moeten interessant zijn voor zowel lokale bewoners als voor iemand in de Verenigde Staten,” zegt Milton.

Trage reis

De reis gaat traag, omdat Heleen en Milton deze serie in hun eigen tijd maken tussen hun reguliere werkzaamheden door. Het is een écht passieproject voor hen beiden. “We zijn tevreden als we elk jaar drie afleveringen kunnen opnemen en publiceren. De volgende aflevering, die gaat over Ommen, hebben we al opgenomen en die zijn we nu aan het editen. In oktober willen we nog opnames gaan maken van onze wandeling van Ommen naar Bergentheim."
En wanneer de filmende wandelaars in Moskou aankomen? "Geen idee. Voor ons gaat het meer om de reis dan om de eindbestemming," zegt Heleen. De aflevering ‘verborgen verhalen in het bos’ is nu te zien op YouTube en wordt ook uitgezonden op de kabel via RTV Vechtdal.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency