- Algemeen
- 7 april 2017
- Door Redactie
‘Nieuw’ Veldzicht is nu centrum voor transculturele psychiatrie
VECHTDAL - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (ministerie van Veiligheid en Justitie) is één van de vele gasten die komende maandag, 10 april, de officiële start van het ‘nieuwe’ Veldzicht bijwoont.
De afgelopen twee jaar is het voormalige forensisch psychiatrisch centrum (in de wandelgangen veelal aangeduid als tbs-kliniek) omgevormd tot een ‘centrum voor transculturele psychiatrie’ (CTP). Tal van instanties en organisaties die betrokken zijn bij de nieuwe bestemming van Veldzicht waren maandag aanwezig bij de start van de nieuwe bestemming van Veldzicht.
Die laat zich overigens niet in een paar woorden samenvatten. “Het ‘nieuwe’ Veldzicht is gespecialiseerd in de behandeling van vreemdelingen met een diverse culturele achtergrond die zijn aangewezen op psychiatrische zorg”, zo schetst algemeen directeur Rob van der Plank de nieuwe identiteit. “Met ons nieuwe uitgangspunt als CTP Veldzicht zijn we uniek in ons land.” Maandag overhandigt de directeur de meerjarenvisie 2017-2021 van CTP Veldzicht aan staatssecretaris Dijkhoff. Die heeft als titel en missie: Mensen vaardig en veilig verder helpen.
In 2013 was er geruime tijd sprake van dat Veldzicht, dat al tachtig jaar dienst had gedaan als tbs-kliniek, zou moeten sluiten. Een breed gedragen lobby, niet ion de laatste plaats van onwonenden en streekgenoten, zorgde er uiteindelijk voor dat de sterk in Balkbrug verankerde inrichting toch openbleef. Maar wel met een nieuwe bestemming.
Eind 2015 vertrok de laatste reguliere tbs’er en sindsdien heeft de kliniek een flinke metamorfose ondergaan. “Zeker voor het personeel was dat een enorme omslag”, stelt Van der Plank. Voor de buitenwacht waren de veranderingen veel minder zichtbaar. “We wilden eerst ons huis weer op orde hebben, maar vinden het belangrijk om nu richting al onze partners en contacten en de samenleving te laten zien wat het ‘nieuwe’ Veldzicht inhoudt.”
In omvang is Veldzicht minder groot dan voorheen. Het aantal patiëntenplaatsen daalde van 205 naar 156 en het personeelsbestand omvat nu 270 fte (340 medewerkers) in plaats van 440. In de huidige opzet verblijven er patiënten uit vijftig verschillende landen. Veldzicht onderscheidt in zijn benadering acht verschillende – en complexe – doelgroepen: tbs-vreemdelingen, vreemdelingen in strafrecht (VRIS), illegalen, asielzoekers die door het COA zijn doorverwezen, bestuursrechtelijke vreemdelingen, vreemdelingen die uit een forensisch psychiatrische kliniek (FPK) komen, er is een intensive care unit (ICU) en een afdeling GGZ-intensief. De enige overeenkomst is dat ze allemaal psychische problemen hebben en behandeld worden met uiteenlopende zorgprogramma’s.
“We krijgen hier bijvoorbeeld te maken met zwaar getraumatiseerde vreemdelingen, die vaak het vooruitzicht hebben dat ze terug moeten naar hun land van herkomst”, geeft Van der Plank als voorbeeld. “We bieden hen de jhuiste zorg, maar daarnaast ook veiligheid. Dat is een heel belangrijk aspect in Veldzicht. Veel patiënten zijn hier gedwongen geplaatst. Op het terrein zijn twee beveiligingsniveaus, de één wat zwaarder dan de ander. Verschillende doelgroepen mogen elkaar niet zien of ontmoeten.”

Delen: