Foto: Welzijnswerker Alie Buit bezig met de vragenlijst.

Nieuw project Lang Leve(n) Thuis van Saam Welzijn in gemeente Dalfsen

DALFSEN - Saam Welzijn begint binnenkort met een nieuw huisbezoekproject Lang Leve(n) Thuis (LLT). Het project is bestemd voor alle 75+’ers in de gemeente Dalfsen.

"Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft een paar jaar geleden gezegd ‘Alle 75+’ers moeten één keer per jaar bezocht worden,” zegt Alie Buit, ouderenadviseur en welzijnswerker bij Saam Welzijn. “Of ze tevreden zijn met hoe hun leven verloopt of niet. Dat hebben we opgepakt als welzijnsorganisatie. Getrainde vrijwilligers gaan bij de 75+’ers op bezoek, als zij dat willen.”

Huisbezoek 75+

De gemeente Dalfsen schrijft alle mensen aan die dit jaar 75 jaar worden. Deze inwoners kunnen zelf aangeven of ze huisbezoek willen of niet. En als ze niet geen bezoek willen, wordt om een reden gevraagd, zodat bekend is of ze later wel of niet opnieuw moeten worden aangeschreven.

Inmiddels worden er zo’n tien vrijwilligers getraind om op huisbezoek te gaan. “Een leuke club mensen” zegt Alie, “in het voorjaar begonnen we met de training, maar toen gooide corona roet in het eten en moest het worden uitgesteld.” De vrijwilligers krijgen een laptop mee als ze op huisbezoek gaan, zodat ze de vragenlijst gemakkelijk kunnen verwerken. De bezoek-vrijwilliger neemt zes levensgebieden door met de 75+’er en vult dat in op een soort schema (spinnenweb). Daarop is dan in een oogopslag te zien wat naar wens gaat en wat minder. Daarbij gaat het om de ervaring, de beleving van de 75+’er zelf. Zo kan iemand inzicht krijgen in wat hij of zij belangrijk vindt. De 75+’er  beslist zelf of hij of zij ergens tevreden over is of niet. De vrijwilliger noteert alleen en doet geen vervolggesprekken. Maar kan eventueel wel tips geven of doorverwijzen. “Mensen houden echt zelf de regie,” zegt de ouderenadviseur, “we kijken naar de positieve gezondheid. Het gaat om de kracht, en niet om de klacht.”

Vijfjarig project

Soortgelijke projecten lopen al in Zwolle en Staphorst, maar zij pakken ook het thema veiligheid erbij. Daarvoor heeft Dalfsen al een ander project lopen, dus dat wordt bij dit project niet meegenomen. In Zwolle en Staphorst doet ongeveer de helft van de aangeschreven inwoners mee aan het project.

De GGD gaat de scores monitoren (uiteraard geanonimiseerd) om te zien welke leefgebieden er het meest uitspringen en om later te kunnen vergelijken. “Het is een regionaal project,” aldus Buit, “zo kunnen we van elkaar leren.” Voor Dalfsen is de insteek helemaal nieuw, dus het kan zijn dat naar aanleiding van de bezoeken nog wel zaken moeten worden aangepast. Het project loopt vooreerst voor vijf jaar, in opdracht van de gemeente Dalfsen die er subsidie voor verstrekt. Het geheel valt onder het project Een Kerngezond Dalfsen van de gemeente.

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency