Foto: Gijs Dragt (links) en Lenze L. Bouwers.

Nieuw boek 'Vechtdalnotities' geeft impressie van omgeving de Vecht

DALFSEN - Beeldend kunstenaar Gijs Dragt uit Oudleusen en schrijver Lenze L. Bouwers uit Dalfsen hebben samen een nieuw boek samengesteld over het Vechtdal. Het boek met de titel Vechtdalnotities is een combinatie van foto’s van Dragt en poëzie van Bouwers.

Burgemeester Erica van Lente neemt vrijdag het eerste exemplaar van deze Vechtdalbundel in ontvangst op het gemeentehuis.

Mooi Vechtdal

“Ik woon ruim twintig jaar in het Vechtdal,” zegt Dragt, die geboren is in Nieuwleusen. “En al langer wilde ik iets gaan doen met de schoonheid van dit gebied. Door de opgravingen in Dalfsen werd dit idee getriggerd en ging ik op zoek naar een dichter om mee samen te werken.” Hij vond in Bouwers een gelijk gestemde ziel en beiden hebben een paar jaar lang de streek aan de rivier de Vecht doorkruist tussen Gramsbergen en Zwolle. “We noteerden onze ervaringen en hebben daarmee geëxperimenteerd in woord en in beeld,” zegt Bouwers. “In het boek staan geen aanduidingen waar de foto of het gedicht is gemaakt, want de notities zijn illustratief voor meerdere plaatsen in het Vechtdal.”

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Kunstvoorwerp

Ze maakten beiden voornamelijk nieuw werk voor de bundel. Soms raakte Lenze geïnspireerd door een foto van Gijs of andersom. Maar er staan ook foto’s en gedichten in die op zichzelf staan. Allerlei onderwerpen passeren de revue, van toerisme tot natuur, van cultuur tot streekproducten en nog veel meer. Beide mannen beschouwen het boek als een kunstvoorwerp. “We hebben de kunst nodig,” zegt Gijs, “dat bleek de afgelopen coronatijd wel weer. Het is een van de pijlers waar de maatschappij op draait.”

Exposities

Er komen op diverse plaatsen in het Vechtdal nog exposities over het boek, maar in verband met de coronaperikelen is nu nog niet bekend waar en wanneer. De bundel is voor twintig euro op verschillende plaatsen te koop in het Vechtdal. In de gemeente op diverse plaatsen onder ander bij The Read Shop, Primera en Jumbo Kamphuis in Dalfsen en bij The Read Shop Express in Nieuwleusen. 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency