Mevrouw Zevenbergen-ten Katen viert haar honderdste verjaardag

DALFSEN - In zorgcentrum Rosengaerde in Dalfsen vierde mevrouw Pleuntje (roepnaam: Plonia) Zevenbergen-Ten Katen zondag haar honderdste verjaardag. Dat gebeurde in het bijzijn van haar dochter Adry en andere familieleden.

’s Ochtends kwam burgemeester Erica van Lente op bezoek om haar namens de gemeente Dalfsen te feliciteren met haar eeuwfeest. Plonia ten Katen werd honderd jaar geleden geboren in Schiedam, maar verhuisde al op zeer jonge leeftijd naar Rotterdam. Haar vader was schipper. Zij trouwde in 1943 met haar man Cornelis Zevenbergen, die zij leerde kennen via de jongelingenvereniging van de Hervormde Kerk. Ze konden toen al vrij snel na het huwelijk hun intrek nemen in een flatwoning. Haar echtgenoot bereikte eveneens een respectabele leeftijd. Hij overleed op 92-jarige leeftijd, twaalf jaar geleden, toen het echtpaar nog in een van de aanleunwoningen van Rosengaerde woonde aan de Schoolstraat.

Gedurende de oorlogsjaren zocht het gezin Ten Katen naar mogelijkheden om de druk van de oorlogsellende wat te verlichten. Via hun dominee, die een collega kende in Hardenberg, kwamen zij te wonen op een boerderij in Hengelo, waar zij introkken bij andere bewoners. De contacten met deze mensen zijn jarenlang in stand gebleven. Zo verhuisde mevrouw Zevenbergen op haar dertigste naar het oostelijk deel van het land, een beslissing waar het echtpaar nooit spijt van gehad heeft. Hier werd ook hun dochter Adry geboren.

Drukkerij Eshuis

Ze verhuisden in 1955 naar Dalfsen omdat Cornelis hier promotiemogelijkheden kreeg. Hij werd bedrijfsleider in de drukkerij van Eshuis, waar hij zijn verdere werkzame leven zou blijven. Eerst woonden ze anderhalf jaar in de Julianastraat en vervolgens het grootste deel van hun tijd in Dalfsen in de Prins Bernhardstraat. Naderhand verhuisden ze vanwege hun ouderdom naar een aanleunwoning van Rosengaerde in de Schoolstraat. Inmiddels verblijft mevrouw Zevenbergen zo’n tweeënhalf jaar in het verzorgingshuis van Rosengaerde, op de afdeling Kleine Oever. De verzorging isn hier uitstekend, vertelt haar dochter. “Ik hoef me geen enkele zorgen te maken over haar; alles is hier prima geregeld.”

Mevrouw Zevenbergen zorgde voor het huishouden en de opvoeding van haar dochter. Daarnaast was ze jarenlang erg actief in het sociale leven in haar woonplaats. Zo was ze lid van toneelvereniging Het Masker, de christelijke vrouwenvereniging, de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen en het welfarewerk.

Mevrouw Zevenbergen heeft naast haar dochter twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Haar honderdste verjaardag beleefde zij in het bijzijn van veel familieleden, met onder meer een gezamenlijke maaltijd en een high tea. “Van lekker eten en drinken kan ze nog steeds heel erg genieten”, weet haar dochter. “Haar gezondheid ging een paar jaar geleden achteruit, maar daar is ze helemaal bovenop gekomen.”

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency