Meer zwemmogelijkheden in zwemplas Zwarte Dennen

NIEUWLEUSEN - Er komen meer mogelijkheden om te zwemmen in zwemplas De Zwarte Dennen, aan de Vijverweg in Punthorst. Dat is het resultaat van een spoedoverleg over dit onderwerp, dat deze week plaatsvond tussen Staatsbosbeheer, de provincie Overijssel en RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen.

Juist nu, met de hoge temperaturen en midden in het vakantie- en zomerseizoen, wil Staatsbosbeheer recreanten meer mogelijkheden bieden om verkoeling te zoeken. Met name aan de noordwestzijde van de plas (ter hoogte van de kiosk) en een gedeelte aan de zuidzijde van de plas, mag het aarvederkruid worden verwijderd. De waterplant is een ideale broedplaats voor kikkers en padden, maar ook gevaarlijk voor zwemmers, die hierin verstrikt kunnen raken. Een aannemer is donderdag begonnen met de werkzaamheden. Met een kleine maaiboot wordt het aarvederkruid los gemaaid en vervolgens verspreid op de kant gebracht. Jonge knoflookpadden kunnen er dan uitkruipen en worden daardoor gespaard. Ter plekke is door middel van borden en extra drijflijnen aangegeven tot waar men mag zwemmen. Zo gaan beschermen en beleven hand in hand en bezoekers kunnen verkoeling blijven zoeken met dit zomerse weer.

 Dilemma zwemveiligheid en natuurbescherming

Sinds een aantal weken is de zwemmogelijkheid zeer beperkt in de zwemplas De Zwarte Dennen in de boswachterij Staphorst. De oorzaak hiervoor is de ontwikkeling van aarvederkruid, een woekerende waterplant. Hierop zetten de knoflookpadden hun eiersnoeren af. De knoflookpad is een beschermde soort. Het schoonmaken van de vijver is in het voorjaar stil gezet op verzoek van RAVON.

De explosieve groei van het aarvederkruid maakt het onveilig voor zwemmers. Mensen kunnen verstrikt raken in de planten. De zwemvijver en omgeving is in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. Provincie Overijssel is bevoegd gezag en controleert de zwemwaterveiligheid en ziet tevens toe op handhaving van de Wet Natuurbescherming. Het waterschap controleert de waterkwaliteit. De RAVON is de belangengroep voor onder andere de knoflookpad.

Staatsbosbeheer staat voor natuurbescherming, maar ook voor natuurbeleving. “We willen de bezoekers de mogelijkheid blijven bieden om te kunnen zwemmen en uit de eerste hand natuurervaringen op te doen”, aldus de organisatie. “Deze plas is daarvoor primair aangelegd. Samen met andere partijen hebben we gezocht naar mogelijkheden om meer zwemruimte te creëren in balans met bescherming, beleving en waarbij u heerlijk het zwemwater kunt benutten.”

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency