Foto: de jubileumcommissie van Loopgroep 'AG 85. Foto: Marcel van Saltbommel.

Loopgroep AG ’85 viert jubileum met bevrijdingsloop

NIEUWLEUSEN - STAPHORST – Bos Bedden Loopgroep AG ’85 beleeft dit jaar het 35-jarig jubileum en viert dat met een bijzondere loop. Dat doet de Loopgroep traditioneel bij een jubileumviering.

“Tijdens een trainingsweekend vorig jaar bedachten we dat het samenvalt met 75 jaar bevrijding,” zegt Liny Tempelman van de jubileumcommissie. “Het leek ons een mooi idee om op 4 mei het Bevrijdingsvuur uit Wageningen op te halen met een estafetteloop.” De AG’ers zijn die avond in hun tenues aanwezig bij de dodenherdenking. De leden uit Staphorst in hun eigen woonplaats en de leden uit Nieuwleusen bij het monument bij de Grote kerk. Na de plechtigheid stapt het gezelschap van 46 deelnemers bij Bos Bedden in een touringcar die hen naar Wageningen brengt.

Bevrijdingsvuur Wageningen

Op het 5 Mei Plein in Wageningen voor Hotel de Wereld wordt tegen middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. “Dat lijkt ons heel bijzonder om mee te maken,” zegt Corina Vrieling, eveneens lid van de jubileumcommissie. “Ruim 5.000 lopers van 200 loopgroepen verzamelen daar en lopen met het vuur terug naar hun eigen stad of dorp.” Zes legerauto’s van leden van DPA (Dutch Peace Army) - een vereniging die militaire voertuigen verzamelt en opknapt – begeleiden de lopers en vervoeren de mensen die op dat moment niet lopen.
“Op dinsdag 5 mei komen wij in de loop van de ochtend aan met het vuur,” zegt Liny, “de laatste kilometer lopen er twee wethouders mee. Voor ’t Olde Gemientehuus dragen we de fakkel over aan burgemeester Erica van Lente.” De burgemeester steekt een vuurschaal aan op een sokkel. Het bevrijdingsvuur blijft branden tot eind augustus bij Museum Palthehof.

Saamhorige groep

Loopgroep AG ’85 is opgericht in 1985 in Rouveen, na een goed verlopen Munnikenslagloop. Huidig erelid Gert van Tol was de initiatiefnemer. In de regio bleken veel individuele hardlopers te zijn die wel graag samen wilden lopen onder leiding van een trainer. Van Tol startte de groep toen op en verzorgde jarenlang twee keer in de week de trainingen. Vanwege een blessure is Van Tol rond zijn 45ste afgehaakt.

Lopers uit regio

In de loop van de jaren kwamen de lopers steeds meer uit de regio, waaronder een groot deel uit Nieuwleusen. “We zijn een saamhorige groep,” zegt Corina, “we lopen meerder wedstrijden als team mee, zoals in Winschoten en Zwolle. En we organiseren zelf veel lopen, zoals de Triathlon Staphorst, de Munnikenslagloop, 4 Mijl van Staphorst, Oranjeloop, Zwarte Dennen Cross en de 3 km Testloop.” De Loopgroep heeft geen eigen clubgebouw, maar verzamelt voor de trainingsavonden – 2 keer per week - in Nieuwleusen bij parkeerplaats De Spil en in Staphorst bij Action of zomers in het Staatsbos. Het is een ‘wilde’ groep, dat wil zeggen, ze zijn niet aangesloten bij de Atletiekunie. De club telt zo’n 125 leden, zowel recreatieve- als wedstrijdlopers. De groep houdt wel van ludieke acties, zo hebben ze al eens met z’n allen geslapen in de etalage van sponsor Bos Bedden.

Estafetteloop bij jubileum

Bij jubilea organiseert de groep steeds een bijzondere loop: bij het 10-jarig jubileum voor het eerst een sponsorestafetteloop vanuit Venlo (260 km). Bij het 12½-jarig jubileum liep men vanuit Dordrecht terug, bij het 20-jarig jubileum van Den Haag naar Staphorst. Het 25-jarig jubileum liepen de atleten een rondje Overijssel van 250 km waarbij alle 25 gemeenten van de provincie werden aangedaan in 25 uur. Het 30-jarig jubileum werd een estafetteloop van 300 kilometer in 30 uur: de route van de Elfstedentocht. Bij deze speciale lopen werd en voor vele verschillende goede doelen veel geld ingezameld.

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency