Foto: Foto’s: Gemeente Dalfsen / Marcel van Saltbommel

Kulturhus De Spil nu ook officieel van start

NIEUWLEUSEN - De betrokken organisaties zijn al twee maanden actief in het kulturhus, maar afgelopen zaterdagmorgen verklaarde minister Arie Slob (onderwijs en media) De Spil officieel voor geopend. Dat gebeurde tijdens een ochtendvullend programma, waarbij ook veel gebruikers werden betrokken.

In Kulturhus de Spil komen onderwijs, cultuur, sport en welzijn samen in een modern, compact en duurzaam gebouw dat door de centrale ligging de noord- en zuidzijde van het dorp Nieuwleusen met elkaar verbindt. Door een slimme indeling van het gebouw en de buitenruimte zijn een aantal gezamenlijke ruimtes gecreëerd, die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. “Ik vind het prachtig hoe grote ramen de ruimtes in De Spil met elkaar verbinden”, vertelde burgemeester Han Noten. “Sporters, scholieren, gezinnen, jongeren en ouderen kunnen elkaar in Kulturhus De Spil ontmoeten. Zo zorgen we samen voor een levendig Nieuwleusen, waar het prettig wonen is voor iedereen.”

Ook minister Slob was onder de indruk: “Wat ik heel mooi vind, is dat het een heel duurzaam gebouw is. Ik vind duurzaamheid altijd een eerbetoon aan de jeugd. Ook al de functies die hier samen komen, en het feit dat jongeren hier dus op deze manier, in deze gemeenschap, zo bediend gaan worden met onderwijs, de bibliotheek, sport, en met alles wat er omheen gebeurt. Dat vind ik fantastisch mooi!”

Kulturhus de Spil heeft een duurzaam karakter. Zo is het dak van de sporthal bedekt met zonnepanelen en wordt gebruik gemaakt van bodemwarmte om het gebouw te kunnen verwarmen. Ook is De Spil volledig gasloos gebouwd, wat het gebouw nagenoeg energieneutraal maakt. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Kenmerkend voor het nieuwe kulturhus is verder dat de ruimten, en dus ook de gebruikers, op allerlei manieren met elkaar verbonden zijn. Alle gebruikers zijn vanaf de start van het project, precies vier jaar geleden, intensief met elkaar opgetrokken. Verschillende ruimtes worden gedeeld en door de vele ramen in het gebouw komen de gebruikers elkaar regelmatig tegen. Er is plek voor de bibliotheek, het Agnieten college, De buurtkamer (Interakt Contour), SAAM Welzijn, de EHBO-vereniging en een aantal sportverenigingen. Het centrale servicepunt, waar iedereen terecht kan met vragen van allerlei aard, wordt gebruikt door de bibliotheek, de gemeente Dalfsen en SAAM Welzijn. Daarnaast zijn verschillende lokale en regionale verenigingen en organisaties regelmatig in het gebouw te vinden. Ook zijn er doorlopend exposities van vooral lokale kunstenaars.

Burgemeester Han Noten noemt De Spil ‘een prachtig complex, dat vanuit de school is opgebouwd’. “Maar het gebouw op zich is niet het uitgangspunt. We doen dit vanuit het besef dat Nieuwleusen alleen een levendig en krachtig dorp blijft als mensen er graag willen wonen. En dat willen ze als er genoeg voorzieningen zijn voor hun kinderen. Die sleuren hun ouders dan vanzelf mee.”

Het ochtendvullende programma kreeg zaterdag onder meer gestalte door de presentatie van de Dalfser cabaretier Ernest Beuving, die de onderdelen op een cabareteske manier aan elkaar praatte, en uitvoeringen van muziekvereniging Crescendo-Excelsior, gymnastiekvereniging GVN en een act van Wietske Vogels, die op eigen muziek oefeningen uitvoerde op een grote hoepel die in de lucht hing. Het bood een staalkaart van de mogelijkheden die De Spil biedt voor alle gebruikers, die in een defilé langs paradeerden voor het oog van de ruim vijfhonderd genodigden.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency