Foto: De klimpalen in de familieweg.

Klein deel ‘historische’ familieweg in Oosterdalfsen klaar

DALFSEN - In de nieuwbouwwijk Oosterdalfsen verbindt de gemeente Dalfsen het heden met het verleden. Straatnamen als Trechterbeker, Hamerbijl en Middeleeuwen verwijzen al naar de geschiedenis. Ook in de openbare ruimte is terug te zien dat dit de oudste wijk van Dalfsen is.

De gemeente maakt het verleden voor iedereen duidelijk zichtbaar in een ‘historische’ familieweg. De eerste onderdelen van de weg met klimpalen en waterspeelplaats in de wadi zijn net klaar. Na de bouwvakvakantie gaat de aannemer verder met de uitvoering.

Grafveld

In 2015 ontdekten archeologen in Oosterdalfsen het grootste grafveld van Europa uit de tijd van de hunebedbouwers. De ontwerpers van de openbare ruimte lieten zich door deze historische vondsten inspireren. Langs de Oude Middenweg (inclusief Barnsteen en Langzwaard), komen speciale plekken die bewoners en anderen informeren over de unieke geschiedenis.

Sociale as

Deze als ‘historische’ familieweg aangeduide zone is de sociale as van de buurt. Daar waar de eeuwenoude weg liep komt een groene strook van gras, wadi’s, beplanting en een karrespoor van stenen. Deze weg verandert elke keer van functie. Zo wordt de weg een zitplaats, een speelplaats, een ontmoetingsplek, een zandbak, een seizoenstuin en een barbecue plek. Alle elementen zijn gebaseerd op de archeologische vondsten uit de wijk en vertellen verhalen over 5000 jaar familieleven. In het midden wordt de weg een heuvel; een centrale ontmoetingsplek met verdiepende informatie over de archeologische vondsten.

Seizoenstuinen

Seizoenstuinen maken duidelijk hoe dichtb de hunebedbouwers bij de natuur stonden. Ze laten de huidige bewoners nadenken over hun eigen relatie met planten en seizoenen. In het ontwerp zijn drie seizoenstuinen ingetekend. Aan één tuin kunnen de bewoners bij de aanleg zelf een eigen invulling geven en daarna zorgen voor het beheer en het onderhoud. De gemeente heeft voor de uitvoering van de werkzaamheden, die een directe relatie hebben de archeologische vondsten, 100.000 euro uitgetrokken. Deze extra kosten worden betaald uit de grondexploitatie. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency