Foto: samen een insectenhuisje knutselen.

Kinderen verdiepen zich in oude ambachten bij Palthehof Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Kunst en cultuur voor groot en klein: Museum Palthehof is dezer dagen volop in bedrijf, zowel binnen als buiten. Naast de bouwwerkzaamheden aan de hooiberg, vindt het cultureel erfgoedproject Oude Ambachten plaats.

Leerlingen van de groepen 3 en 4 van De Tweemaster, De Wegwijzer en De Zaaier zijn ter afsluiting van hun project een ochtend aan het werk op het museumterrein. Zo ervaren de leerlingen welke beroepen – oude ambachten – ze vroeger konden kiezen om later hun brood mee te verdienen. Zo wordt er een turftoren gebouwd om de turf te laten drogen voor gebruik in de winter. Heideboenders worden gebonden waarmee de klompen of de melkbussen worden geschuurd, er wordt een rietgedekt insectenhuisje gemaakt onder leiding van twee ervaren timmermannen en rietdekkers. De – vroeger – typische vrouwenberoepen van naaister en weefster komen aan bod bij het vervaardigen van een gevulde knikkerzak en een geweven zweetbandje. Ter voorbereiding op de werkzaamheden bij het museum, hebben de leerlingen zich verdiept in het leven van Hendrik en Jantien, de kinderen die 100 jaar geleden in Nieuwleusen leefden.

Kleurplaten

Een selectie van de kleurplaten waar de leerlingen hun best op hebben gedaan, worden tentoongesteld tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK) De kleurplaten met als onderwerp Bijenhouden krijgen een plekje in de verenigingsstal van de imkers aan De Meeleweg. Deze zijn te bezichtigen tijdens activiteiten van de bijenhouders. Peter Zandvliet en Janny Stegerman-Hekman exposeren tijdens de WAK én Kunst om Dalfsen. Woensdag 15 september van 13.30 tot 16.30 uur geven beide kunstenaars een workshop waarvoor de info op de website van het museum te vinden is. Zanggroep Out of the Blue brengt tijdens een openlucht-repetitie op donderdag 16 september van 19.30 tot 21.00 een muzikaal programma ten gehore waar men mag luisteren en mag meedoen.

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency