Foto: De nieuwe locatie van Kerstmarkt Nieuwleusen. Foto: Marcel van Saltbommel.

Kerstmarkt Nieuwleusen met lichtjestocht, versierde trucks en vele optredens

NIEUWLEUSEN - De voorbereidingen voor de elfde editie van de Kerstmarkt Nieuwleusen op zaterdag 15 december zijn al weer in volle gang. “Na tien jaar willen we wel eens iets anders,” zegt Freek ten Kate, die namens Ondernemersvereniging Actief Nieuwleusen de kerstmarkt mede organiseert. “Daarom gaan we naar een nieuwe locatie, rond de Grote kerk, bij 't Witte Peerd en op het terrein van Museum Palthehof.

Die omgeving leent zich goed voor een sfeervolle kerstmarkt.” Aan de Grote markt zijn overigens wel bijna alle winkels open, dus het loont zeker de moeite om daar ook even te gaan kijken.

De kerstmarkt in Nieuwleusen duurt van 16.00 tot 21.00 uur en bezoekers kunnen de kerstsfeer proeven bij de ruim zestig kramen die staan opgesteld. “Er zijn drie podia met optredens, twee buiten, maar ook in de Grote kerk is een doorlopend programma,” weet Ten Kate. “Het programma in de kerk georganiseerd door commissie Open Kerk.” Buiten bij Palthehof is een podium waarop dansgroepen van Gymnastiekvereniging Nieuwleusen optreden onder leiding van Sieske Luiken, in samenspraak met Saam Welzijn. Verder geeft Folkloristische Dansgroep Nieuwleusen e.o. diverse voorstellingen. Dorpstroubadour Aalt Westerman komt optreden met zijn dochter Anja en de midwinterhoornblazers uit Dalfsen zijn weer van de partij. Er is ook een podium voor de grotere koren en daar treden bijvoorbeeld shantykoor de Sjompiesingers uit Gramsbergen op en De Bargzangers uit Lemele.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Trucks by Night
“Eén van de hoogtepunten van de kerstmarkt is dat Trucks by Night Nieuwleusen weer aandoet,” zegt Marcel van Saltbommel, die mede de kerstmarkt organiseert. “Chauffeursvereniging De Lichtmis organiseert het evenement nu voor de twaalfde keer en dat is elke keer weer een grote klus voor de deelnemers. De chauffeurs komen meestal pas vrijdagavond of zaterdag terug van hun rit en hebben nog maar heel weinig tijd om hun truck te versieren met verlichting. Vorig jaar deden er wel 35 trucks mee, een spectaculair gezicht.” Dit jaar stoppen ze ook enige tijd in Nieuwleusen, zodat de bezoekers de trucks goed kunnen bewonderen.

Museum Palthehof wordt geheel in kerstsfeer gehuld en heeft een speciale kerstexpositie. Er draait een sfeervolle winterfilm met nostalgische beelden uit Nieuwleusen en verder verkoopt het museum diverse winterartikelen, zoals kerststukjes. Palthehof organiseert voor kinderen tot een jaar of 12 á 13 een Midwinter-lantaarntocht door het donkere Palthebos. Langs de route moeten ze verschillende voorwerpen die in de bomen hangen, met een zaklantaarn zien te vinden.

De draaimolen staat weer op de markt en de kerstman rijdt zijn rondjes met de arrenslee of loopt tussen de kramen. Prachtig verklede winterfiguren verhogen de sfeer. De bezoekers kunnen zowel binnen als buiten gebruik maken van de horeca. Na afloop van de kerstmarkt wordt de afterparty groots gevierd in de horecagelegenheden in de buurt van de Kerstmarkt.
“Het verenigingsleven van Nieuwleusen zet zich weer belangeloos in en verder zijn we erg blij met de trouwe sponsors,” zegt Ten Kate. “Zonder hen zou het evenement niet plaats kunnen vinden.”

Meer informatie op de website www.kerstmarktnieuwleusen.nl Standhouders kunnen zich nog opgeven,er zijn nog enkele kramen beschikbaar. Dit kan via
e-mail: [email protected] / www.apeldoorn2000.nl

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency