Foto: Skateboardspecialist kan jeugd leren ollieā€™en, grinden of heelflip te maken

Kaj Kuipers nieuwe jongerenwerker bij Saam Welzijn

NIEUWLEUSEN - Saam Welzijn heeft sinds dinsdag een nieuwe jongerenwerker in het team. Kaj Kuipers (27) uit Meppel gaat proberen om nieuwe doelgroepen aan te boren, onder andere door skateles en andere (buiten)activiteiten te ondernemen met de jongeren.

“Het is mooi dat er een nieuw kulturhus is in Nieuwleusen, zo kunnen we meteen een nieuwe start maken. En het is natuurlijk goed dat de middelbare school ook in het kulturhus zit. Er komen nu al jongeren een kijkje nemen in de jeugdsoos. Misschien kunnen we ook wel pauze-activiteiten gaan doen.” Kaj is vooreerst voor 28 uur aangenomen en daarvan werkt hij twee dagen in Nieuwleusen – eerst op dinsdag en woensdag - en twee in Lemelerveld – op donderdag en vrijdag voorlopig.

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Kaj heeft al enkele jaren een eigen onderneming op het gebied van skateboarden - Severe Skateboarding Events - en in de winterperiode is hij daar toch wat minder druk mee. Toen Saam Welzijn belde of hij kon invallen voor uitvoerende taken - en het klikte tijdens het kennismakingsgesprek - was hij daar wel blij mee. “Het is heel leuk om jongeren te activeren en enthousiast te maken, juist door lekker actief bezig te zijn en dingen samen te doen. Hun creativiteit te stimuleren en leren dat ze nooit op moeten geven en zichzelf kunnen blijven verbeteren. Zo kan ik iedere dag doen wat ik leuk vind: met mensen omgaan en activiteiten met ze doen waarmee ze verder komen.”

De nieuwe jongerenwerker kreeg bij zijn geboorte al een skateboard cadeau van zijn ouders. Vanaf zijn zevende stond hij op een board en op zijn elfde kocht Kaj een professioneel skateboard. Als veertienjarige jongen kwam hij op de fiets met zijn skateboard vanuit de Wijk naar zijn skatevrienden in het Noorderpark in Nieuwleusen. “De kracht van een jongerenwerker is dat hij wel jong en speels is, maar wel een volwassen visie heeft,” weet Kaj. “Ik merk zelf dat ik bijvoorbeeld minder extreme stunts doe dan een paar jaar geleden en nu meer de halfpipe gebruik bij het skaten. Er moet nu toch gewerkt worden en dan zijn blessures niet zo handig.”

Omdat hij zelf is opgegroeid in een dorp in de buurt, kent hij de cultuur van het platteland. Jongeren hebben zelf vaak best ideeën over wat ze graag zouden willen, zoals bijvoorbeeld pooltoernooien organiseren. Maar ze hebben soms een steuntje in de rug nodig om het uit te voeren. Daar wil Kaj ze graag bij helpen. Zijn motto is: gewoon doen en niet te lang nadenken. Bij jongeren moet het wel een beetje snel gaan, anders verliezen ze hun belangstelling voor het onderwerp. “Doorzetten is heel belangrijk, je mag best groot denken. Dat heeft er voor gezorgd dat ik mijn eigen ding ben gaan doen,” zegt Kaj. “Kom gewoon eens langs,” is zijn tip aan de jongeren en dat begrip ziet Kaj breed: van 7 tot 23 jaar.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency