Foto: Foto: Marcel van Saltbommel

Juf Riky neemt afscheid van CBS De Wegwijzer

NIEUWLEUSEN - Meer dan 30 jaar heeft ze voor de klas gestaan, maar nu gaat juf Riky Evenboer met vervroegd pensioen en afgelopen vrijdag nam ze afscheid van ‘haar’ Wegwijzer. Dat gebeurde in stijl met een verzorgd ontbijt bij haar thuis en vervoer naar school in een limousine. De rest van de dag was het ook feest met een clown, poffertjes en nog meer verrassingen voor haar en de leerlingen.

In 1979 is Riky, die in december 65 wordt, begonnen met lesgeven. De eerste jaren deed ze dat veelal op invalbasis in onder andere Lemelerveld, Hattem en Hasselt. Toen ze na de geboortes van haar dochters Tanja en Judith weer aan de slag ging, kon ze op invalbasis terecht bij De Wegwijzer. Daar heeft ze van 1992 tot nu gewerkt. 

Toen er sprake van was om in 2020 de scholen De Zaaier en De Wegwijzer samen te laten gaan, leek dat Riky een mooi moment om dan te stoppen. Nu die plannen niet door zijn gegaan, is het toch voor Riky mooi geweest en zwaait ze af. “Destijds heb ik dat besluit genomen, daar werk je vervolgens naar toe en nu is het ook goed zo,” vertelt Riky. “Het afgelopen half jaar is natuurlijk heel anders geweest dan ik me had voorgesteld, maar ik ben heel blij dat ik de laatste weken van mijn loopbaan toch nog fysiek voor de groep heb door kunnen brengen. Ik had het heel erg gevonden als ik midden in de coronatijd afscheid had moeten nemen.” 

In al die jaren heeft ze voor veel groepen gestaan, maar de meeste jaren heeft ze groep 3 of 4 mogen lesgeven. “Ik vind het fantastisch om de ontwikkeling te zien waarin een kind leert lezen en schrijven. De leergierigheid van de kinderen is prachtig en ik heb er altijd van kunnen genieten om zo met een groep kinderen bezig te zijn.” Dat aspect heeft ze altijd veel leuker gevonden dan het administratieve deel en dat laatste gaat ze dan ook zeker niet missen. 

Wat ze nu na haar laatste lesdag gaat doen weet ze eigenlijk nog niet: “Ik heb dan eerst maar gewoon vakantie denk ik en daarna zie ik wel verder.” Er is genoeg wat ze leuk vindt: wandelen, lezen, creatief bezig zijn. En ze vindt het heerlijk om op haar kleinkinderen te passen en meer tijd te hebben voor haar moeder die in Zwolle in het verzorgingstehuis woont. “Ik heb nog geen vastomlijnde plannen, maar laat het allemaal gewoon op me afkomen.”

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency