Foto: (foto: Marcel van Saltbommel)

Janneke Wind neemt na 39 jaar afscheid van OBS De Tweemaster

“Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.” Het is een levensmotto van Janneke Wind, dat ze ook in haar onderwijsloopbaan frequent toepast. Dezer dagen neemt ze, na bijna 39 jaar, afscheid van de openbare basisschool De Tweemaster in Nieuwleusen.

Al op heel jonge leeftijd wist Janneke Wind (57) wat ze later wilde worden: kleuterjuf. “Ik mijn eigen kindertijd merkte in dat leerkrachten de ene leerling soms anders behandelde dan de andere, afhankelijk van hun sociale komaf. Ik nam me voor om het later heel anders te doen. Want ieder kind telt mee.” Na haar KLOS-opleiding in haar woonplaats Meppel (waar ze nog altijd woont) solliciteerde ze bij de toenmalige Wilhelminaschool in Nieuwleusen.

Haar eerste sollicitatie resulteerde meteen in haar eerste baan: op 10 november 1980 begon ze, en in no-time klom ze op tot hoofdleidster. “Omdat ik nog geen 23 was, moest de school daar zelfs dispensatie voor aanvragen.” In 1985, het jaar waarin kleuter- en lagere scholen werden samengevoegd tot basisscholen, werd ze directielid van de school, die in 1998, na een fusie, werd omgevormd tot de huidige Tweemaster in een  nieuw gebouw.

 

Oprechte belangstelling

 

Ook op de basisschool stond ze jarenlang uitsluitend bij de kleuters voor de klas. “Het is heerlijk om hen te helpen bij het spelen, leren en ontdekken. Door mee te leven en te vragen hoe het met hen gaat, kun je oprechte belangstelling tonen. Kinderen voelen instinctief aan of je aandacht voor hen oprecht is of niet. En je krijgt er zoveel voor terug: kinderen komen graag bij je en voelen zich veilig.”

Maar hogere groepen? “Daar leek me niets aan, dacht ik altijd. Niet wetende dat dat net zo leuk kon zijn.” Ze kreeg een tiental jaren geleden de tip om – als ze een echt directielid wilde zijn – haar horizon te verbreden. Maar dat ging met vallen en opstaan. “Vervolgens stond ik voor groep 7, maar die overgang bleek te groot. Ik had geen idee van hun leerproces, waar ze stonden en waar ik ze aan het eind van het schooljaar gebracht moest hebben. Ik voelde me zo ongelukkig dat ze me wekenlang niet hebben zien lachen. Ik voelde vooral dat ik de kinderen tekort deed. Dat is later helemaal goed gekomen, maar de overgang bleek geleidelijker te verlopen toen ik eerst groep 3 en later groep 5 onder mijn hoede kreeg.”

Toneelspelen

Haar talent voor creativiteit en toneelspelen kwam daarbij goed van pas. “Dat regelen zit een beetje in me, dat merkte ik ook toen ik me aansloot bij de toneelvereniging. Daar werd ik al snel voorzitter van. Jarenlang heb ik met de kleuterjuffen van andere scholen gestalte gegeven aan de jaarlijkse toneelvoorstelling tijdens het Oranjefeest. En eigenlijk is voor de klas staan ook een beetje toneelspelen. Je vergroot dingen uit, zeker als je een verhaal vertelt voor de klas. Het is de kunst om het levendig en spannend te houden.”

Sinds ruim een jaar combineert ze het onderwijs en directielidmaatschap op De Tweemaster met het directeurschap van OBS Nieuwebrug. Daar gaat ze de komende jaren mee verder. “Ik voer daar echt de directie, het is een managementsfunctie. Maar ik zou het lesgeven nooit helemaal willen missen.”

Die betrokkenheid bij de leerlingen en hun ouders droeg er ook aan bij dat ze al die jaren aan de Tweemaster verbonden bleef. “Natuurlijk heb ik wel eens gedacht aan een overstap naar een andere school. Maar er is hier in de loop der jaren nogal wat gebeurd: fusie, nieuwe huisvesting… Ik voelde me altijd sterk verantwoordelijk voor de school, ik wilde er zijn als de kinderen en mijn team met veranderingen te maken kregen. Al besef ik ook dat de school net zo goed ook doordraait als ik er niet ben.” 

Dat klopt, want De Tweemaster zal het vanaf het nieuwe schooljaar zonder ‘juf Janneke’  moeten doen. Ondertussen heeft ze meerdere generaties in Nieuwleusen helpen grootbrengen. “Ja, ik ken heel veel mensen in het dorp. Dat merk ik regelmatig. Bij de opening van de Spil bijvoorbeeld, dan kom je heel veel mensen weer tegen. Dat was echt een soort reünie. Ik heb me al die jaren enorm gesteund gevoeld door mijn collega’s en ik weet zeker dat ik deze school enorm ga missen. Maar ik weet dat ik er altijd welkom ben en ik zal ook best nog eens langskomen.”

Ouders en oud-leerlingen kunnen Janneke de hand schudden tijdens de afscheidsreceptie die de school haar aanbiedt: op donderdag 11 juli van 14.30 tot 16.00 uur.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency