Foto: Jan van de Hoek schudde donderdagmiddag vele handen bij zijn afscheid in kulturhus De Spil (Foto: Marcel van Saltbommel)

Jan van de Hoek gaat met pensioen bij de Rabobank, maar blijft actief voor Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Zijn loopbaan bij de Rabobank bepaalde een groot deel van zijn leven, maar Nieuwleusenaar Jan van de Hoek was en is op tal van andere maatschappelijke fronten actief. Hij gaat per 1 november met pensioen en nam donderdagmiddag afscheid van de bank en de klanten in het pas geopende kulturhus De Spil. Dat is grotendeels gehuisvest in het gebouw dat voorheen (sinds 2005) het kantoor van de Rabobank was, met Jan van de Hoek als kantoormanager. Een logische keuze voor een afscheid, die voor hem de cirkel rond maakt.

Per 1 september 1979 trad hij in dienst op het Rabobankkantoor aan de Raiffeisenstraat, dat geleid werd door toenmalig directeur Frans Visscher. “Een kantoor met dertig personeelsleden, je had toen nog heel veel kleine, zelfstandige kantoren. Nieuwleusen had destijds nog een tweede kantoor aan het Westerveen. Met balies voor de kashandelingen, waar het met name op vrijdagavond altijd spitsuur was.” Dat veranderde met de introductie van de geldautomaat in de jaren tachtig. Daar kreeg hij na verloop van tijd de eindverantwoordelijkheid voor. “Dan reed je soms met een halve ton aan contanten over de Backxlaan. Of je moest er op vreemde uren met de sleutel op uit om storingen te verhelpen. Ik combineerde die werkzaamheden met hypotheekadviezen aan klanten. Dat waren toen nog grote mappen met papier.”

Hij werd kantoormanager annex directeur van de Rabobankvestiging in Nieuwleusen in 2005, hetzelfde jaar waarin de bank het nieuwe kantoor bij de rotonde op de Backxlaan in gebruik nam. “Het was toen niet te voorzien hoe snel de ontwikkelingen zouden gaan die leidden tot de sluiting van die vestiging in 2015”, blikt hij terug. “Ik ben wel blij dat kapitaalvernietiging kon worden voorkomen door de nieuwe functie die het gebouw nu gekregen heeft. Mooi dat het iets wezenlijks kan toevoegen aan de lokale samenleving.”

Onontkoombaar

Hij zag de bankwereld veranderen, internationaal, maar zeker ook lokaal en regionaal. De Rabobank in Nieuwleusen fuseerde eerst met Hasselt, daarna met Dalfsen en Lemelerveld en later in 2007 met Ommen en Hardenberg tot Rabobank Vaart en Vechtstreek. De laatste ontwikkeling leidde er tevens toe dat het kantoor van de bank in 2015 uit Nieuwleusen verdween. “Dat vond ik wel moeilijk te verteren. Ik heb het ook vaak moeten uitleggen aan mensen die er vragen over stelden, maar het was een onontkoombaar gevolg van diverse maatschappelijke ontwikkelingen, met het internetbankieren voorop. Want als je mensen dan de wedervraag stelde hoe vaak ze nog op het bankkantoor kwamen, moesten ze toegeven dat dat niet vaak meer het geval was.”

In 2009 werd hij op eigen verzoek binnen de nieuwe organisatie aangesteld als financieel adviseur particulieren, wat sindsdien zijn huidige functie was. “Voor mijn gevoel kwam de bank meer op afstand te staan doordat het kantoor in Nieuwleusen dicht ging. Maar we compenseerden dat met een servicepunt en de mobiele adviseur, zowel in Hasselt als in Nieuwleusen. En voor adviesgesprekken komen wij ook bij de mensen thuis. Zeker in dit werk leer je heel veel mensen kennen.”

Gemeenteraadslid

Het wonen en werken in Nieuwleusen in een herkenbare functie maakte Jan van de Hoek tot een bekende plaatselijke persoonlijkheid. Hij deed er altijd al veel naast: hij was onlangs vijftig jaar lid van volleybalvereniging Flash, waar hij naast nog altijd spelend lid en scheidsrechter, tevens bestuurslid en penningmeester was. Hij was voorzitter van het schoolbestuur Nieuwleusen-noord, dat na een fusie opging in de VCPO-N.

Het maakte hem tot een logisch gemeenteraadslid, waar het CDA hem dan ook voor benaderde. Hij bleef het van 2002 tot en met 2014. “Eigenlijk had ik destijds niet zoveel met de politiek. Maar ik heb er veel van geleerd en vond het fijn om ook op die manier iets te mogen betekenen voor de lokale gemeenschap. Het brengt je ook wat: je krijgt oog voor wat er achter de schermen van de besluitvorming gebeurt, de noodzaak tot het sluiten van compromissen met name. Het maakt je genuanceerder en realistischer in je oordeel.”

Ook nu is hij nog volop maatschappelijk actief. Zo is hij sinds 2014 ouderling kerkrentmeester van de Nederlands Hervormde gemeente in Nieuwleusen en is hij betrokken bij Nieuwleusen Synergie. Voor de duurzaamheidscoöperatie trekt hij momenteel de kar voor het realiseren van een natuurboerderij op de hoek Bosmansweg/Westerveen. “Druk? Ja, maar als je dingen leuk vindt, maak je er gewoon tijd voor. Ik heb geen hekel aan vergaderen, dat helpt. En thuis kreeg ik van mijn vrouw Janny – die ook zelf veel vrijwilligerswerk deed en doet – en mijn kinderen er ook de ruimte voor. Al hebben we nu de afspraak gemaakt dat ik in elk geval twee dagen beschikbaar ben voor de kleinkinderen. Daar zie ik ook echt naar uit.”

 

 

.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency