Foto: ‘Meester Jan’ tussen de leerlingen.

Jan Otten uit Nieuwleusen neemt afscheid als directeur van SBO Johan Seckel

NIEUWLEUSEN - /OMMEN - Na dertien jaar neemt directeur Jan Otten (65) uit Nieuwleusen afscheid van SBO Johan Seckel in Ommen. Daarvoor werkte hij vele jaren op SBO De Brug in Zwolle. Nu gaat Otten met pensioen.

“Het onderwijs was mijn derde keus, na recherche en informatica, maar uiteindelijk wel de beste keus voor mij,” zegt Otten, enkele dagen voor zijn afscheid op school. Net heeft hij ontbijtjes klaar gemaakt voor de leerlingen die in de school zijn blijven slapen tijdens ‘de nacht van groep 8’. 

Sinds 1977 werkt Otten in het speciaal basisonderwijs en dat past hem als een jas. “Deze kinderen vragen veel begeleiding en ondersteuning, want leren en gedrag gaat bij hen niet vanzelf. Ze hebben meer instructie nodig en hebben jou nodig om op terug te vallen.” De wereld is niet maakbaar, de directeur gebruikt het voorbeeld van een garage: er worden geen nieuwe onderdelen in de auto gezet, maar deze wordt wel gerepareerd en opnieuw afgesteld, waardoor de auto al zijn/haar capaciteiten kan gebruiken.

Directeur

In zijn functie als directeur in het speciaal onderwijs moet Otten – samen met zijn team – de leerling-ontwikkeling nauwkeurig monitoren, volgen en sturen. “Als leerkracht sta je de hele dag aan,” zegt de bevlogen meester, “je moet de leerlingen echt zien: zonder relatie geen prestatie. Deze leerlingen hebben vaak al een negatief zelfbeeld, omdat het leren niet zo gemakkelijk gaat.” Het is de kunst om de motivatie van de leerlingen aan te boren en zorgen dat ze zelfinzicht krijgen in wat voor hen werkt. In de bovenbouw maken de leerlingen een eigen portfolio met eigen leerpunten waar ze mee aan de slag gaan.

“Onze leerlingen kunnen heel veel, maar ze hebben wel iemand nodig die ze raad geeft. Waarbij ze ook leren wat ze zelf aan anderen te bieden hebben. Je geeft ze levenslessen mee.” Dat Otten goed gedijt in het speciaal onderwijs, heeft vast te maken met zijn oudste broer, die een verstandelijke beperking had. Thuis op de boerderij draaide deze broer prima mee en was er geen onderscheid met de andere kinderen. Maar in het dorp ging dat soms lastiger. Zo is Otten een pleitbezorger van inclusiviteit geworden. Hij moet dan ook niks hebben van de termen ‘hoger’ of ‘lager’ in het onderwijs. “We zijn als mens gelijk, ook al hebben we verschillende rollen en verantwoordelijkheden.”

Uitbreiding

De Johan Seckelschool is in dertien jaar tijd behoorlijk uitgebreid: in 2008 waren er 95 leerlingen en nu 186. Het team is van 12 naar 37 leerkrachten gegaan en het aantal groepen van 7 naar 13. Met een gerust hart laat Otten de school achter aan de nieuwe directeur Tom Odink uit Dalfsen, de nieuwe generatie. “De school gaat van een duursporter naar een spits en scoorder,” zinspelend op Ottens eigen hardlooptijdcarrière en de voetballoopbaanperiode van Tom bij SV Nieuwleusen. Het afscheid van de leerlingen en het team vindt deze week plaats, maar na de zomervakantie gaat Otten nog drie maanden aan de slag met beleidsklussen. Daarna lokt de vrije tijd: hij heeft samen met zijn vrouw Ina reisplannen, verbouwingsplannen en wil meer tijd besteden aan kinderen en kleinkinderen. Bovendien heeft hij veel sportieve hobby’s en pakt hij vast nog wel vrijwilligerswerk op.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency