Foto: vlnr. Gees Bartels, Joke Bos, Aly Hoes en voorzitter Hilly Douma van Nij’luusn van Vrogger.

Inwoners brengen materiaal voor tentoonstelling Museum Palthehof

NIEUWLEUSEN - Museum Palthehof in Nieuwleusen organiseerde Oudejaarsdag de inbrengochtend voor bruikleenspullen voor de thematentoonstelling 2020: ‘75 Jaar Vrijheid in Nieuwleusen’.

Naast de permanente expositie over het verleden van Nieuwleusen, organiseert het museum een jaarlijks wisselende thema-expositie. Deze exposities worden hoofdzakelijk ingericht met materiaal dat particulieren gedurende een jaar in bruikleen geven. Zo werden er op 31 december diverse oude fotoboeken gebracht, spulletjes en herinneringen aan WOII, de bevrijding en de wederopbouw van het dorp en de diensttijd van mannen uit Nieuwleusen in Nederlands-Indië.

Bevrijding en Indiëgangers

“Over de Tweede Wereldoorlog hebben we al eens een tentoonstelling gehad,” zegt Gees Bartels van Nij’luusn van Vrogger, “nu richten we ons vooral op de bevrijding en leggen we het accent op de Indiëgangers. Vaak praatten deze mannen moeilijk over hun ervaringen, maar nu zijn ze toch wel blij met de interesse.” Zo worden er interviews gehouden en opgenomen met de laatste militairen die er nog zijn, zoals met Hendrik Jan Brinkman (90). Onder andere enkele originele kisten die Indiëgangers hebben meegehad, zijn gevuld met spullen ingebracht voor de tentoonstelling. Aly Hoes bracht haar kettinkjes van Indisch zilver in, die haar broer destijds voor haar heeft meegebracht uit Indië. Zo zijn meer souvenirs, zoals zilverwerk, houtsnijwerk en batikdoeken. Van Hendrik Jan Bijker is een schat aan informatie binnen gekomen door de brieven die toen aan hem zijn verstuurd. Dat geeft een mooi inkijkje in het dagelijks leven in die tijd.
De foto’s die in Indië zijn gemaakt en waarvan enkele boeken zijn ingebracht voor de tentoonstelling, zijn geschoten tijdens de vrije uren van de militairen. Dus van leuke momenten, niet van gevechtshandelingen.

Eigen geschiedenis

Bartels merkt dat de thematentoonstellingen aanslaan bij de inwoners, omdat het over hun eigen geschiedenis gaat. Ze herkennen materialen of foto’s van hun grootmoeder, oom of buurman. Bruikleengevers komen ook vaak met familieleden kijken naar de tentoonstelling of om geschonken spullen te komen bekijken. Er worden ook wel familiedagen gehouden in het museum. “Behalve een collectie aanleggen, vinden we het ook belangrijk om verbindingen te leggen door het cultureel erfgoed,” zegt Bartels. “Nu we goede film- en geluidsapparatuur hebben, kunnen we ook veel meer laten zien en horen.” Palthehof organiseert jaarlijks een Kerstwandeling, waarbij de wandelaars ook in het museum kunnen kijken. Dat zorgt voor leuke ontmoetingen, weten de vrijwilligers. Verder zijn er Kiekjesmiddagen op de eerste woensdag van de maand.

Opening

De opening van de expositie is op zaterdag 4 april om 14.00 uur. Dan worden eveneens de Verhalenwagon en de Archeokuil in gebruik genomen.

 

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency