Foto: Wethouder Uitslag en huisarts Visser, met bijschrift: Wethouder Jan Uitslag en huisarts René Visser voor de praktijk in Nieuwleusen, foto: Marcel van Saltbommel

Huisartsen Nieuwleusen en Gemeente Dalfsen roepen op: wees waakzaam

NIEUWLEUSEN - Wat vorige week begon met een telefoontje van huisarts Visser naar de wethouder om een signaal af te geven, eindigde in een bericht dat via WhatsApp al snel ‘viral’ ging (= zich heel snel verspreidde onder de inwoners). In alle discussie over dit bericht, werd bijna vergeten waar het in de oorsprong over ging: dat het zorgwekkend gesteld is met het aantal coronabesmettingen in de gemeente Dalfsen. Nu trekken de huisartsen Nieuwleusen en de gemeente Dalfsen, in de persoon van wethouder Jan Uitslag, samen op en hoopt men de inwoners van Nieuwleusen bewuster te maken van de ernst van de huidige situatie.

"Heerst corona ook in Nieuwleusen?"

Huisarts René Visser, die met drie andere huisartsen de praktijk in Nieuwleusen runt, schrok van de reactie en houding van sommige mensen die de griepprik kwamen halen. “Ik hoorde daar letterlijk mensen vragen of er in Nieuwleusen ook corona heerste,” zo vertelt hij vol verbazing. “Ik stond er echt sprakeloos bij. In onze praktijk zijn we al vanaf maart volledig volgens de richtlijnen, en vaak nog verder dan dat, coronaproof aan het werk. Op die manier doen we er alles aan om gezond te blijven en ook een veilige praktijk voor onze patiënten te bieden.” Dokter Visser benadrukt overigens graag dat het onnodig is om contact met de huisarts te mijden. “Ik merk dat mensen soms te bang zijn om te komen, maar de praktijk is echt een veilige plek waar we dankzij alle voorzorgsmaatregelen gewoon onze zorg kunnen bieden,” zo stelt hij. “En patiënten die het niet aandurven naar de praktijk te komen, kunnen we ook vaak telefonisch of door videobellen op een juiste manier helpen.”  

Tweede golf treft onze gemeente harder dan de eerste

Tijdens de eerste golf dit voorjaar telde Nieuwleusen naar schatting van dokter Visser in totaal 50 besmettingen. Feit is dat er nu meer dan 10 besmettingen per dag in onze gemeente zijn. Daaruit blijkt wel dat de tweede coronagolf de gemeente Dalfsen een stuk harder treft dan de eerste golf deed. “Ik snap best dat het voor mensen zo voelt, dat het tijdens de eerste golf in onze gemeente niet zo ernstig was als elders in het land en dat het nu vast ook niet zo’n vaart zal lopen,” vertelt wethouder Jan Uitslag. “Ik wil echter iedereen op het hart drukken dat het gevaar echt zo groot is als de huisartsen aangeven. Als gemeente communiceren we natuurlijk al veel over corona en alle maatregelen, maar ook ik ben geschrokken van de verhalen uit de praktijk.” 

www.ijssellandscan.nl 

De wethouder raadpleegt zelf regelmatig de website www.ijssellandscan.nl, waarop precies de cijfers te volgen zijn. “We hebben geen cijfers per kern beschikbaar, maar als ik het vergelijk met bijvoorbeeld Staphorst dan kan het niet anders zijn dan dat ook Nieuwleusen hoog scoort. Dat is in lijn met wat ook de heer Visser signaleert.” 

Landelijk signaleerde de GGD al eerder dat steeds meer mensen bij een positieve testuitslag niet in thuisquarantaine gaan. “Helaas horen we dat ook in onze regio,” vertelt wethouder Uitslag. “De GGD merkt bijvoorbeeld in de praktijk dat bij een telefoontje met de melding dat iemand positief test, diegene op het moment van bellen niet thuis is.”    

Bescherm elkaar

Voor de wethouder is het duidelijk: “Ook al houd je je niet voor jezelf aan de maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje of in quarantaine gaan als je positief test, doe het dan voor een ander. Het virus werkt echt als een olievlek. Als jij één iemand besmet, zorg je ervoor dat diegene met bijvoorbeeld zijn of haar ouders en zus ook in quarantaine moet. Dat is niet alleen heel vervelend, maar ook ontwrichtend. Het zorgt bijvoorbeeld voor personeelstekort in verpleeghuizen, omdat de moeder uit dat gezin niet kan werken. Of een schoolklas die naar huis moet, omdat zijn zus juf is en niet voor de klas mag staan. En ga zo maar door. Ik weet dat het van ons allen een offer vraagt. Maar met voortzetting van dit gedrag vieren we de kerstdagen met enkel ons eigen huishouden.” 

Schouders eronder en volhouden

De wethouder besluit: “Toch wil ik het ook positief bekijken, want het komt goed als we onze schouders er onder zetten en volhouden. En we mogen nog zo veel wel. We mogen naar school, we mogen (thuis) aan het werk, we mogen nog naar buiten. Laten we dat vooral zo houden!”     

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency