Foto: café-zaal Kappers in Hoonhorst.

Hoonhorst zonder Kappers: dorp zonder hart

HOONHORST - “Is café Kappers op 1 januari van ons?” Dat vragen de Hoonhorsters zich deze dagen af. Plaatselijk Belang (PB) Hoonhorst e.o. en stichting Duurzaam Hoonhorst hadden de dorpsgenoten afgelopen week uitgenodigd om over de toekomst van Kappers te praten. De beide stichtingen hebben samen het initiatief opgepakt om als dorp café Kappers te kopen.

De twee coronaproof meedenkavonden over de toekomst van het café trokken woensdag en donderdag veel belangstellenden. Al 150 jaar is het bedrijf gevestigd in het centrum van Hoonhorst en daarvan heeft de vijfde generatie, huidige eigenaren Karin en Jean Huitink, de zaak al meer dan 30 jaar in handen. Zij gaan stoppen en omdat er geen opvolgers zijn, zochten ze een nieuwe ondernemer die de horecagelegenheid voort wil zetten. Maar die is na enkele jaren zoeken nog niet gevonden. Wel willen projectontwikkelaars eventueel woningbouw op de locatie uitvoeren.

Sociale functie

“Woningbouw is een vurige wens van het dorp, maar dit mag niet ten koste van ons enige dorpscafé. Kappers heeft een belangrijke sociale en maatschappelijke functie in ons dorp. Het is dé plek waar we elkaar ontmoeten, een drankje en hapje doen, verenigingen van carnaval en toneel hun thuis hebben, toeristen in de zomer genieten op het terras, ouderen en jongeren bij elkaar komen, etc. “ licht Judith Snepvangers, voorzitter van Plaatselijk Belang toe.

Hart van het dorp

“Zonder café verdwijnt het hart uit Hoonhorst. En een dorp zonder hart gaat dood.” vult Anthony Voets aan. Hij heeft op de meedenkavonden heel wat nieuwe verhalen gehoord over wat de horecagelegenheid betekent voor Hoonhorst. “Voor ons als PB en Duurzaam Hoonhorst waren de meedenkavonden echte ‘luisteravonden”, zegt Voets. “We staan namelijk nog maar aan het begin: we hebben een principeakkoord op de koop per januari 2022, we weten hoeveel geld we nodig hebben en dat het café dan van en voor iedereen in Hoonhorst is. Maar wat zijn de wensen en dromen van Hoonhorst voor Kappers? Hoe wordt het echt ons café?”. Daar kwamen nu al veel ideeën uit. Totaal zijn zo’n 150 mensen van jong tot oud op de beide avonden geweest. Een mooie start voor de plannenmakerij voor ‘Kappers, ons café’, zoals het initiatief nu gedoopt is.

Vrijwilligers en geld

Voets geeft aan dat er zowel helpende handjes als geld nodig zijn om de kroeg open te houden. Duurzaam Hoonhorst heeft wel wat geld in kas voor een aanbetaling, maar lang niet voldoende voor het kopen van het bedrijf. De initiatiefnemers moeten eerst 250.00 euro bij elkaar brengen om ‘het dorp’ eigenaar te laten worden van Kappers in januari 2022. In totaal is er ongeveer negen ton nodig om de locatie af te betalen in 2022 en de komende vijf jaar door te kunnen laten draaien. De laatste tijd is contact geweest met vergelijkbare initiatieven, zoals met een dorp in de Achterhoek en met een wijk in Amsterdam. Om ideeën op te doen hoe het een en ander te realiseren. “Moet je een stichting of bijvoorbeeld een coöperatie in het leven roepen die de nieuwe eigenaar wordt?” zegt Snepvangers. “En hoe ga je het benodigde geld bijeen brengen, met crowdfunding of door een lening bij de bank. Wij denken nu aan een combinatie en hebben al signalen van inwoners en ondernemers in Hoonhorst die aan het eerste willen bijdragen en diverse ideeën voor ludieke inzamelingsacties. En dan wordt het ook echt het café van alle Hoonhorsters!”

Denktank

Karin en Jean Huitink stoppen op 31 december met hun bedrijfsmatige activiteiten. Een denktank van zo’n tien, twaalf mensen, actieve inwoners, ondernemers en bestuursleden van PB en Duurzaam Hoonhorst werken de ideeën nu uit en proberen het geld op korte termijn bij elkaar te krijgen. Ook hopen ze op 1 januari de deuren van het nieuwe ‘Kappers, ons café’ weer te kunnen openen. Dat willen ze doen met een (tijdelijke) nieuwe uitbater. “En ja… alle geïnteresseerden in het runnen van deze dorpskroeg mogen zich nu al bij ons melden,” geven Voets en Snepvangers desgevraagd aan. “Graag zelfs”.  Wordt vervolgd.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency