- Algemeen
- 6 oktober 2020
- Door Redactie
Herinrichting van bibliotheken Dalfsen omdat hun rol wijzigt
DALFSEN - “De bibliotheek is geen verzameling boeken meer,” zegt Anke Bruggeman, directeur van bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. “De maatschappij verandert en daarmee ook de taak van de bibliotheek: die wordt breder. Iedereen kan zijn eigen ontdekkingsreis maken door de bibliotheek.”
Sinds 2016 voert de bibliotheek langzamerhand wijzigingen door in het beleid. De maatschappelijke en educatieve taak wordt daarbij steeds belangrijker. De bibliotheek ziet een belangrijke taak voor zich in de kennissamenleving van nu, in het vormen van netwerken en een neutrale plek waar mensen bij elkaar kunnen komen. Om kennis te halen, maar ook om kennis te brengen. Connectie wordt belangrijker dan collectie.
Samenwerking
“De bibliotheken in Overijssel gingen nadenken over hoe ze dat moeten vormgeven. In de grotere plaatsen zijn de eerste stappen sneller gezet dan in de kleinere,” aldus de directeur. “De nadruk ligt steeds meer op samenwerking met andere organisaties, bijvoorbeeld met welzijnsorganisaties, zorg, scholen, maar het kan ook een theater zijn, zoals in Losser.” Bij elke samenwerking kan de rol van de bibliotheek weer anders zijn. Maar taal is het domein. De belangrijkste thema’s zijn informeren, leren, lezen, ontmoeting en debat, kunst en cultuur. De bibliotheken verwachten daarmee nieuwe doelgroepen binnen te halen.
Herinrichting bibliotheken
In Dalfsen zijn alle bibliotheken inmiddels gevestigd in de kulturhusen, zodat er op een kleinschalige manier verbindingen kunnen worden gelegd. “Nu de focus op andere activiteiten ligt, zijn we bezig om de bibliotheken wat anders in te richten,” zegt Anke. “Nu het niet alleen maar om boeken gaat, moet het een meer aantrekkelijke plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een krant of tijdschrift lezen of een activiteit uitvoeren.” Ze ziet de heringerichte bibliotheken als vriendelijke, uitnodigende en vertrouwde ruimtes, waarin activiteiten plaatsvinden die verbonden zijn met boeken. Zo is er de fysieke bibliotheek met boeken en tijdschriften, de digitale bibliotheek met digitale informatiedragers voor alle gebruikers. En verder de mobiele bibliotheek in de vorm van de ‘makerkar’ die langs alle kulturhusen en scholen gaat om te experimenten en te leren.
Vakspecialisten
De uitleen wordt steeds meer door vrijwilligers gedaan en de medewerkers zijn steeds vaker specialisten. Zoals vakspecialist jeugd Nicolet Korenblik en consulent jeugd Bertine Westebring. Zij bevorderen de doorlopende leeslijn van kinderen, van 0-4 jaar als de basis wordt gelegd voor de woordenschat van kinderen. Daar zijn projecten voor zoals het Boekstartcafé, een soort voorleesuurtje, de Bibliotheek op School en de Voorleesexpress, waarbij kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Preventie is een belangrijk doel en samenwerking wordt bijvoorbeeld gezocht met kinderopvangorganisaties..
Iedereen doet mee
Sinds vorig jaar zijn de Infopunten gekomen in de bibliotheek, een laagdrempelige voorziening waar iedereen terecht kan met vragen. Daarin werkt de bibliotheek samen met allerlei andere organisaties. “Bijna alles is tegenwoordig gedigitaliseerd,” zegt Anke, “maar naar schatting zijn er zo’n 3.000 mensen in de gemeente Dalfsen van 16 jaar en ouder die niet of minder digitaal vaardig zijn. Bij de Infopunten in de kulturhusen staat hen tenminste iemand van vlees en bloed te woord en kan hen helpen op de digitale weg. Waar je terecht kunt ‘als je het even niet meer weet.’ Een toekomstbeeld voor Anke is om naar de bewoners toe te gaan met het Infopunt: met een bus het platteland op, bijvoorbeeld.

Delen: