Foto: Troubadour Rob Krot bij De Hulstkampen. Foto: Marcel van Saltbommel.

Hectische periode in zorgcentra zoals De Hulstkampen

NIEUWLEUSEN - Initiatieven om de zware tijd voor bewoners van verzorgingshuizen iets te verlichten. Troubadour treedt buiten op bij De Hulstkampen.

“De cliënten zijn behoorlijk onder de indruk van de coronacrisis”, zegt zorgmedewerker Alma Wennemars van zorgcentrum De Hulstkampen in Nieuwleusen. “Vooral de mensen die elke dag bezoek krijgen van hun partner en/of kinderen. Sommigen reageren erg emotioneel, maar snappen het besluit ook wel.”

Andere sfeer

Leuk is het echter niet, het heeft een behoorlijk impact op alles, merkten de personeelsleden. De sfeer in het huis is anders. Er loopt bijna niemand op de gang, het restaurant is dicht. De familie brengt schone was, zet deze buiten voor de deur en neemt de vuile was mee die door de verzorging voor de deur is gezet. ‘t Is dan even door het raam kijken en zwaaien naar elkaar. Gelukkig is de telefoon gewillig.
“Het is voor ons als personeel te doen, we doen nog meer dan anders ons best om er SAMEN iets van te maken, samen met de collega's van Sfeer en Beheer,” zegt Alma. “We werken natuurlijk hygiënisch, nog meer dan normaal. ‘t Is niet te tellen hoe vaak we onze handen wassen en ontsmetten. Soms is het nog zoeken van wat wel mag/kan. Het brengt je wel dichter bij elkaar (figuurlijk dan) er is een groot gevoel van saamhorigheid. Iedereen doet zijn/haar best om er iets van te maken.”

Grote uitdaging

“We staat voor een behoorlijke uitdaging in deze coronacrisis,” zegt Janine Noordhuis, bestuurder van Zorgspectrum Het Zand, waaronder woonzorgcentrum De Hulstkampen in Nieuwleusen valt. “Maar het personeel zet alle zeilen bij en er zijn weinig ziekmeldingen.” Vorige week maandag heeft Het Zand al besloten om bezoek en vrijwilligers niet meer toe te laten in de locaties. Daarmee liep Het Zand al voor op het besluit dat donderdag werd afgekondigd door de regering. “Het was verschrikkelijk om uit te moeten leggen,” zegt Noordhuis, “maar we kunnen niet anders. We hebben de zorg voor onze bewoners en voor het personeel, die willen we niet blootstellen aan het virus. Hoe minder contacten, hoe beter het is.”

Contact buitenwereld

Het personeel doet hun uiterste best om de bewoners te helpen om in contact te blijven met de buitenwereld, bijvoorbeeld door mensen die dat zelf niet kunnen, te helpen met beeldbellen. Troubadour Rob Krot (Troubadour on Tour) uit Heino houdt in deze dagen buitenconcerten bij de zorgcentra van Het Zand. Gisteren (maandag) gaf hij een aubade bij De Hulstkampen, om de bewoners wat verstrooiing te bieden. Hij maakte een ronde rond het hele huis om voor de ramen zijn liederen ten gehore brengen. Verder komt een predikant uit het dorp even voor het raam een praatje maken en de cliënten en het personeel moed inspreken.

Ansichtkaartenactie

Verder is er een ansichtkaartenactie en heeft Het Zand een telefoonnummer opengesteld voor familie en mantelzorgers (tel. 038 – 4687681). Twee medewerkers zorgen dat het nummer de hele dag (werkdagen tussen 8.30-18.00 uur) en soms ook ’s avonds bereikbaar is. Het gaat soms om hele praktische zaken’. “Door alle vragen weten wij ook wat er leeft onder de mantelzorgers. Daar kunnen we weer op inspelen in onze nieuwsbrieven voor bewoners en familie,” zegt bestuurder Noordhuis.

“De eerste kaartjes voor de cliënten zijn al binnen, maar ook cliënten hebben kaartjes gemaakt en gestuurd naar hun familieleden. Er worden meer dan voorheen spelletjes gedaan en over en weer verhalen gedeeld over bijvoorbeeld Nieuwleusen van vroeger en wat de mensen vroeger bezig hield,” aldus verzorgende Alma.

Geef kleur

Onder het motto Geef kleur aan het leven! heeft Het Zand een actie in het leven geroepen om kleurplaten of tekeningen te maken voor de bewoners van de zorgcentra. Wie graag kleurt en de cliënten en bewoners graag op wil fleuren, kan zelf een tekening of kleurplaat maken of er één gebruiken van de website van Het Zand. Daar staan leuke voorbeelden met de locaties erop: https://hetzand.nl/nieuws/8/geef-kleur-aan-het-leven De adressen om de kunstwerken naartoe te sturen, staan op de website.

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency