Han Noten over zijn vertrek: ‘Er ontstond een gevoel van onrust bij me’

DALFSEN - “Het is niet dat ik geen plezier meer heb in mijn werk; integendeel. Maar het brengt een zekere onrust met zich mee.”

Zo verwoordt burgemeester Han Noten het gevoel dat hem dreef om op korte termijn zijn afscheid aan te kondigen als eerste burger van Dalfsen. Een exacte datum is nog niet vastgesteld; dat moet voor de zomer gebeuren. Noten begeleidt in elk geval het nieuwe college nog enige tijd. “Laat ik het zo zeggen: ik houd geen nieuwjaarstoespraak meer in Dalfsen.” De nieuwe gemeenteraad kan meteen aan de slag met het opstellen van een profielschets voor een nieuwe burgemeester.

Zijn enkele weken geleden aangekondigde besluit kwam voor velen als een verrassing. Had Noten immers niet vorig jaar nog gezegd volgaarne een tweede termijn te ambiëren? “Ik ging ervan uit dat ik die tweede termijn niet zou volmaken, dat wisten mijn collega’s in het college ook. Maar ik had wel gedacht nog minstens twee jaar langer door te kunnen gaan”, vertelde hij woensdagmorgen tijdens het maandelijkse persuurtje.

Constante druk

Een factor die meespeelt, legt hij uit, is de constante druk van het burgemeester-zijn: “Je bent zeven dagen per week 24 uur bereikbaar, inzetbaar en aanspreekbaar. Ik voel me daar soms hoogst ongemakkelijk bij. Het is leuk werk, met machtig mooie gesprekken en ontmoetingen, maar ik merk dat het aan impact verliest voor mij, dat ik vanbinnen onrust ervaar. Daarom heb ik dit besluit eerder genomen dan mijn bedoeling was. Gelukkig kan dat ook nu er een aantal grote projecten zijn afgerond of worden uitgevoerd. Dat geeft mij het gevoel dat ik deze fase goed kan afronden.”

Hoe hij in de jaren daarna zijn dagen gaat invullen, heeft Noten nog niet helder voor ogen. Naast zijn nieuwe functie als voorzitter van de branchevereniging Ambulancezorg Nederland (AZN), hem naar verwachting anderhalve dag per week zal kosten, heeft hij nog enkele andere bijbanen. Hij wil in elk geval geen voltijds baan meer, maar meer tijd voor zichzelf. “De branchevereniging Ambulancezorg zit in Zwolle, maar ik verwacht dat vooral de als werkkamer ingerichte kelder van mijn huis mijn nieuwe standplaats wordt.”

Want Noten blijft in elk geval in Dalfsen wonen. “Dat is altijd mijn uitgangspunt geweest. Daarom heb ik ook nooit een burgemeesterspost in een andere gemeente geambieerd. Ik denk dat ik ervan geniet als ik straks ook eens ongeschoren en in spijkerboek door het dorp kan lopen.”

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency