Foto: Marcel van Saltbommel. Archieffoto Kunst om Dalfsen in 't Olde Gemientehuus.

Grammofoonmuseum dingt mee naar titel Erfgoed Ster 2021

NIEUWLEUSEN - “Als we de titel winnen, gaan we het geld gebruiken voor de verbouwing van ’t Olde Gemientehuus,” zegt Gerard Oortwijn, vrijwilliger bij het Grammofoonmuseum. “Daar is nog heel veel geld voor nodig.”

De afgelopen maanden kon iedereen, die een plan had voor erfgoed in Overijssel, meedoen aan Erfgoed Sterren. Het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen doet mee aan Erfgoed Sterren. De vrijwilligers denken dat muziek als sociale verbinding kan dienen in het Grammofoonmuseum. Ze hebben als motivatie voor de Erfgoed Sterren ingestuurd: ‘Hoe kunnen we luisteren naar gesprekken, muziek of zang? Hoe wordt dat opgeslagen en weergegeven? Vroeger en nu? Daar gaat het over in het Grammofoonmuseum, dat dit plan in Nieuwleusen in het oude gemeentehuis wil realiseren. Bezoekers kunnen zien en horen hoe de eerste grammofoon werkte en hoe grammofoonplaten gemaakt werden. Van bandrecorders, cassettebandjes, cd's naar digitaal geluid. Al dit erfgoed is behouden gebleven door de verzameldrift van de huidige eigenaar, Jelle Bos. Een grote groep vrijwilligers in Nieuwleusen heeft de ambitie opgepakt om dit zichtbaar te maken voor een groot publiek. Zo krijgt cultureel erfgoed, ‘t Olde Gemientehuus, een gemeentelijk monument in het hart van Nieuwleusen, een nieuwe sociaal-maatschappelijke functie. De muzieksessies die georganiseerd gaan worden, zorgen voor onderlinge verbinding. De trouwfunctie in ‘t Olde Gemientehuus blijft gehandhaafd zodat jonge Nieuwleusenaren, net als hun ouders en grootouders in hun eigen plaats kunnen trouwen.’
Stemmen op je favoriete plan kan tot 30 september via www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren

 

Kunst om Dalfsen

“Tijdens het weekend van Kunst om Dalfsen hebben we al een voorproefje gehad in ‘t Olde Gemientehuus,” zegt Oortwijn, “een paar honderd mensen hebben toen een bezoekje gebracht. Er was veel enthousiasme en herkenning, sommigen waren er jaren geleden getrouwd en zwaaiden nu nog weer even vanaf het balkon. Of lieten zich fotograferen voor de karakteristieke schouw in het gebouw. Voor de meesten was het wel tien of twintig jaar geleden dat ze er geweest waren.” De vrijwilligers hopen dat rond 1 november de overdracht van de gemeente Dalfsen – die eigenaar is van het gebouw - naar het Grammofoonmuseum plaats kan vinden. Daartoe worden nu nog de laatste details besproken. Hopelijk kan dan aansluitend de verbouwing van start gaan en kan het museum open voordat het toeristenseizoen 2022 begint. In het najaar gaat het museum nieuwe vrijwilligers werven, want het museum wil straks graag een paar dagen in de week open zijn. “Ik hoor eigenlijk alleen maar enthousiaste mensen over de bestemming die ‘t Olde Gemientehuus hiermee krijgt,” aldus Oortwijn.

23 plannen

Er zijn maar liefst 23 plannen in verschillende categorieën ingediend voor de Erfgoed Sterren: van Nieuwleusen tot Hengelo en van Hasselt tot Losser. Allemaal plannen die erfgoed gebruiken voor sociale doelen. Iedereen kan nog tot donderdag 30 september op zijn of haar favoriete plan via www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren Drie van de ingediende plannen gaan door en maken kans op de titel Erfgoed Ster 2021. De komende periode gaat de jury aan de slag om de plannen te beoordelen. Bovendien krijgt het plan met de meeste publieksstemmen een nominatie en maakt daarmee kans op de titel Erfgoed Ster 2021 en 10.000 euro voor realisatie van het plan. De andere twee nominaties worden komende weken door de vakjury bepaald. 

Ruiken aan Hasselt

HASSELT – Onder het motto ‘Ruiken aan de geschiedenis van Hasselt’, doen beeldend kunstenares Sanne Vaassen en historicus Girbe Buist ook mee aan Erfgoed Sterren. Ze ontwerpen samen met Marc Oortman van de oogvereniging Overijssel een geurwandeling langs het erfgoed van Hasselt. Tijdens deze wandeling ontdekken slechtzienden stukken uit het verleden van Hasselt door aan geurstaafjes, kruiden, bloemen en etherische oliën te ruiken. De geurwandeling wordt in de eerste plaats voor slechtzienden ontwikkeld, maar zal ook beschikbaar komen voor een breder publiek in het kader van 2023 Jaar van de Hanze.

Jury Erfgoedsterren

De professionele jury bestaat uit twee vaste erfgoed-leden: Peter Breukink, voormalig directeur Stichting Oude Groninger Kerken en Henk Baas, hoofd afdeling Landschap Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Daarnaast zijn er wisselende juryleden per categorie. De genomineerden worden 1 oktober bekend gemaakt. Zij krijgen persoonlijk bericht. Alle genomineerden krijgen de kans om (met het juryrapport als hulpmiddel) hun plan aan te scherpen om zo hun kansen om als winnaar uit de bus te komen te vergroten. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een slotbijeenkomst in november 2021.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency