Gemeente Dalfsen ziet geen ruimte voor munitiedepot in Dalfserveld

DALFSEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen stelt dat de opslag van grootschalige munitie niet mogelijk is in het door het ministerie van Defensie aangewezen zoekgebied.

Dit concludeert het college na bestudering van de plannen voor een onderzoek van Defensie naar een locatie voor opslag van munitie in de gemeente Dalfsen. Bovendien hebben inwoners van de gemeente tijdens een inloopbijeenkomst op vrijdag 28 juni laten weten dat ze zich grote zorgen maken over deze plannen. Het college begrijpt deze zorgen volledig en gaat dinsdag 9 juli in gesprek met Defensie om de zorgen van inwoners én haar eigen zorgen te bespreken.

Grote vraagtekens

“Laat ik voorop stellen dat wij als college ook begrijpen dat Defensie behoefte heeft aan extra ruimte, gezien de stand van zaken in de wereldpolitiek. Maar wij hebben om meerdere redenen grote vraagtekens bij het door Defensie aangewezen zoekgebied. Dit gebied is aangewezen als landbouwgebied, er is sprake van bestaande woningbouw en de gemeente heeft zelf ook plannen en ambities in dit gebied. Hierbij gaat het met name om woningbouw en in onze omgevingsvisie staat ook vermeld dat we onderzoek doen naar een lokaal bedrijventerrein. Verder is onze gemeente zoekgebied voor uitbreiding van een regionaal bedrijventerrein en voor grootschalige opwek van energie, en er loopt nog een onderzoek naar een railterminal. Dit gaat allemaal ten koste van de landbouw, terwijl dit in deze gebieden voorrang heeft. Dit ligt ook vast in de omgevingsvisies van zowel de provincie als de gemeente. Het lijkt alsof Defensie dit niet heeft meegewogen als zoekcriterium,” vertelt wethouder André Schuurman.

Zorgen bewoners

Het college wil daarom tijdens het aanstaande overleg op dinsdag 9 juli toelichting krijgen van het ministerie van Defensie over deze punten. Doel van het overleg is dat Defensie de zorgen van de inwoners en het college meeneemt in haar onderzoek en de beoordeling om te komen tot een voorkeurslocatie. Daarnaast wil het college nauwer betrokken worden in het vervolg van het proces en de afwegingen die worden gemaakt.

Inwoners blijven informeren

De gemeente zorgt er op diverse manieren voor dat de inwoners geïnformeerd blijven over de volgende stappen. Tijdens de inloopbijeenkomst van 28 juni konden aanwezigen hun emailadres achterlaten om op deze manier te worden geïnformeerd. Zij ontvangen langs die weg een verslag van de inloopbijeenkomst en worden ook daarna op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen. Defensie publiceerde eerder een planning waarin werd aangegeven dat zij vanaf september tot en met december dit jaar in gesprek gaan met medeoverheden over de uitkomsten van de onderzoeken en mogelijke alternatieven.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency