Foto: leeg terras bij De Stoomfabriek. Foto: Marcel van Saltbommel.

Gemeente Dalfsen evalueert vastgoedconstructie Stoomfabriek

DALFSEN - Gemeente Dalfsen heeft de huidige vastgoedconstructie van Theater De Stoomfabriek laten evalueren door een extern adviesbureau. Bij de start van De Stoomfabriek in 2017 werd afgesproken dat dit na ongeveer vijf jaar zou gebeuren.

Het adviesbureau concludeert na gesprekken met het theaterbestuur en de gemeente dat de huidige constructie nog steeds passend is, maar heeft wel voorstellen geformuleerd voor verbetering. Het gebouw De Stoomchicoreifabriek, waarin zowel het theater De Stoomfabriek als het restaurant De Fabriek huizen en De Witte Villa, waar restaurant De Sukerieje in is gevestigd, zijn beiden eigendom van de gemeente Dalfsen. Als onderdeel van het project Waterfront, zijn de restaurants en het theater gerealiseerd en in 2017 geopend. Afgesproken is dat het theater beide panden tegen kostprijs huurt van de gemeente. Het theaterbestuur onderverhuurt de horecagelegenheden voor marktprijzen aan de restaurants. Voor het beheer en de exploitatie van de panden is een stichting opgericht, Stichting De Stoomfabriek. Het adviesbureau heeft in het onderzoek de huidige vastgoedconstructie tussen de gemeente, stichting De Stoomfabriek en de horeca beoordeeld en geadviseerd over de houdbaarheid en wenselijkheid van deze constructie. Daarnaast is bekeken welke alternatieven mogelijk zijn en welke gevolgen die met zich meebrengen.

Resultaten

Uit de gesprekken bleek dat zowel het theaterbestuur als de horeca-exploitanten aangeven dat het onderdeel vastgoedverhuur beter kan. Het bestuur van Theater De Stoomfabriek, dat volledig uit vrijwilligers bestaat, voelt zich niet voldoende toegerust met vastgoedkennis betreffende onderhoud, beheer en juridische afspraken. Zij wil wel een volwaardige gesprekspartner zijn, maar geeft aan dat dat niet te allen tijde lukt in de huidige samenstelling. Daarom heeft het adviesbureau gekeken hoe beide verantwoordelijkheden van het Theaterbestuur versterkt kunnen worden, namelijk het programmeren en exploiteren van de theaterfunctie enerzijds en anderzijds de verhuur van de horecagelegenheden. Op basis van het onderzoek en gesprekken met betrokkenen, adviseert het bureau voor de verhuur om met het bestuur van Trefkoele+ de samenwerking te verkennen en te onderzoeken. Dit vanwege de kennis en kunde die bij het bestuur van De Trefkoele+ op dit moment aanwezig is op het gebied van vastgoed. “De Trefkoele+ gaat dan de vastgoedrol op zich nemen,” zegt wethouder Jan Uitslag, “en het theaterbestuur richt zich alleen op de theaterprogrammering. En krijgt zo ook meer zalen ter beschikking, bijvoorbeeld in De Trefkoele+. In deze samenwerking kan men elkaar versterken.” De suggestie om de Witte Villa te verkopen is ook bekeken, maar dan krijgt de gemeente minder inkomsten en moet zelf meer geld uit gaan geven, wat niet wenselijk is volgens de wethouder.

Nader onderzoek

Omdat er meerdere varianten mogelijk zijn, is er eerst sprake van een verkenning om deze nader te onderzoeken. Aan de gemeenteraad wordt in mei gevraagd hier hun mening over te geven.

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency