Foto: V.l.n.r. Jan Dijkhof, Jan Wijnberger en Annet Schoorlemmer in de expositieruimte in de Westermolen: ‘Fotoclub Dalfsen wil haar leden vooral inspireren’.

Fotoclub Dalfsen viert zestigjarig bestaan met jubileumexpositie

DALFSEN - De verschillende kernen van Dalfsen in al hun facetten. Dat brengt de jubileumtentoonstelling van de zestig jaar bestaande Fotoclub Dalfsen in beeld. De expositie in het Dalfser gemeentehuis wordt op vrijdag 11 oktober geopend door burgemeester Erica van Lente en is aansluitend te zien tot en met dinsdag 19 november.

Toch zal niet elke foto meteen herkenning oproepen bij de gemiddelde Dalfsenaar, zegt voorzitter Jan Dijkhof al bij voorbaat. “Want als fotoclub proberen we onze leden juist te inspireren tot opmerkelijke beelden. Bijvoorbeeld door een kijkpositie in te nemen die niet voor de hand ligt, of juist een opvallend detail van een gebouw of een landschap eruit te lichten. We maken geen ansichtkaarten die je in de souvenirwinkel kunt kopen. We mikken juist op bijzondere beelden.

De vereniging wil laagdrempelig zijn voor zowel beginnende als gevorderde fotografen, die graag wat meer tijd en moeite in hun werk willen steken. “We zijn in de eerste plaats een gezelligheidclub. Sfeer is bij ons belangrijk”, zegt Dijkhof. “We geven onze leden de ruimte en laten hen tot hun recht komen. Iedereen werkt op zijn eigen niveau en jaagt zijn of haar eigen interesses na. We bespreken de resultaten, zodat je er ook echt wat van leert.”

Annet Schoorlemmer uit Lemelerveld heeft dat al gemerkt in het ruime jaar dat ze lid is van de Fotoclub Dalfsen. “Ik fotografeer al heel lang, maar kwam door mijn werk nooit toe aan verdieping. Nu ik met pensioen ben, heb ik daar meer tijd voor. Je kunt hier in een ontspannen sfeer heel veel bijleren.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoclub wil vooral inspireren

De Fotoclub biedt wel cursussen aan, waar individuele leden op kunnen intekenen, maar wil vooral inspireren. “Al doende willen we hen nieuwe technieken laten ontdekken en anders leren kijken naar hun omgeving”, zegt Jan Wijnberger, die met zijn 59 jaren lidmaatschap bijna een man van het eerste uur genoemd mag worden.

 

De 25 leden werken aan de hand van een maandelijks thema, dat heel erg kan variëren en zich leent voor een ruime interpretatie. De uiteenlopende resultaten worden bekeken en besproken op de maandelijkse clubavonden in de Westermolen, waar de vereniging tevens permanent exposeert. Soms zijn er gastsprekers en naast exposities besteedt de vereniging veel aandacht aan het afwerken van foto’s en het inlijsten ervan. Al doende leren de fotografen ook veel over technieken en digitaal nabewerken.

Natuurlijk is de techniek van het fotograferen in de loop der jaren enorm veranderd. De beginperiode van het zwartwit fotograferen is niet vergelijkbaar met het huidige digitale tijdperk en de bewerkingsmogelijkheden daarvan. Toch zijn er liefhebbers van beide disciplines. “Foto’s digitaal bewerken is zeker geen doodzonde”, aldus Dijkhof. “Je kunt er heel mooie resultaten mee bereiken.”

Het jubileum werd afgelopen vrijdag ingeluid met een verhandeling van de bekende landschapsfotograaf Bas Meelker, voor de eigen leden en oud-leden. De jubileumexpositie in het gemeentehuis wordt komende vrijdag om 10.00 uur geopend door burgemeester Erica van Lente.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency