Foto: de winnaars met de cheques. Foto: Marcel van Saltbommel.

Feestje voor tien jaar duurzaamheidscoöperatie Nieuwleusen Synergie

NIEUWLEUSEN - Nieuwleusen Synergie deelt op jubileumfeestje weer cheques uit aan tien verenigingen en goede doelen

Duurzaamheidscoöperatie Nieuwleusen Synergie vierde zaterdag een feestje in kulturhus De Spil vanwege het tienjarig bestaan. Aan het eind van de middag reikte Rieks Voslamber van het Synergiefonds voor de tweede keer tien cheques van elk duizend euro uit aan lokale verenigingen en goede doelen die zich hiervoor hadden gemeld.

Veel belangstelling

De belangstelling voor de cheques was groot: maar liefst 24 clubs hadden zich  hiervoor aangemeld. De leden van de coöperatie moesten dus een selectie maken uit de aanvragen. Hierbij keken ze vooral in hoeverre de inschrijvingen aansluiten bij de doelstellingen van duurzaamheidscoöperatie Nieuwleusen Synergie. Belangrijk criterium is dat het geld wordt ingezet voor de leefbaarheid, duurzaamheid of het algemeen welzijn van de gemeenschap. Aanvragers die recent een bijdrage van Nieuwleusen Synergie hadden ontvangen, vielen sowieso af.

Tien winnaars

De tien winnaars zijn Tennisvereniging Nieuwleusen (aanleg Led verlichting), Stichting MGVGN (Motorrijders Gaan Voor Gehandicapten Nieuwleusen), Taveno (gezelligheid voor mensen met/zonder beperking), Union Sportvereniging (aanleg Led verlichting), Zonnebloem (afdeling Nieuwleusen), Verhalencafé (interessante sprekers vertellen hun verhaal), Tweemaster (speeltoestellen en speelplein voor algemeen gebruik), Stichting Muziek in de tuin Dalfsen (noaberschap door muziek in tuinen), Korfbalvereniging d’Ommerdieck (promotie van de sport + behouden diversiteit in sport) en Gymnastiek Vereniging Nieuwleusen (aanschaf van middelen om de turnsport te kunnen blijven beoefenen). Van alle tien winnaars waren vertegenwoordigers aanwezig om de cheques in ontvangst te nemen. De cheques werden met blijdschap ontvangen en de vertegenwoordigers vertelden enthousiast waarvoor ze het bedrag in gaan zetten.

Foto's onder: enkele kraampjes bij de open dag. Kik op het pijltje voor de volgende foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Synergiefonds

Nieuwleusen Synergie bekostigt de cheques met geld uit het zogenaamde Synergiefonds. De opbrengsten van het windenergieproject ‘Veur de wind’ zijn voor het fonds de belangrijkste inkomstenbron. Maar ook inkomsten van de kringloopwinkel Deuroe Veuroe leveren een bijdrage waardoor het uitreiken van cheques mogelijk is. De activiteiten van Nieuwleusen Synergie worden allemaal gerealiseerd door vrijwilligers. Hierdoor lukt het om de opbrengsten te verkrijgen die beschikbaar gesteld worden aan de gemeenschap in Nieuwleusen.

Presentaties en markt

In de hal van De Spil was goed te zien wat de coöperatie in tien jaar allemaal al heeft bereikt. De verschillende werkgroepen hadden allemaal een kraampje, waar ze het een en ander lieten zien en desgewenst informatie gaven aan de bezoekers. Zo waren er kraampjes van bijvoorbeeld kringloopwinkel Deuroe Veuroe, windenergieproject Veur de wind, natuurboerderij Balkinn, werkgroep Vergroening, het Grammofoonmuseum, en nog veel meer. Verder was er een plantjesruilmarkt, werd er een film getoond over Nieuwleusen Synergie en werden er allerlei presentaties gegeven. Bovendien werd er een scherm onthuld waarop de opbrengsten van de molens zichtbaar zijn.
Het bezoek liep mooi door ‘s middags. Bovendien was het ook een mooie gelegenheid dat de mensen van de verschillende werkgroepen elkaar konden spreken, want het gebeurt niet zo vaak dat ze allemaal bij elkaar zijn.

Doelen behalen

“Het is mooi dat de coöperatie tien jaar bestaat,” zei Warry Meuleman van Nieuwleusen Synergie, “maar het is ook belangrijk dat je de doelen behaalt en dat mensen mee willen helpen. Dat het een vitale club is. Er zijn wel mensen weggegaan in die jaren, maar er komen ook weer nieuwe mensen bij. Zo bestaat de werkgroep Vergroenen uit wel vijftien personen.”
Inwoners die ideeën of wensen hebben voor het dorp, kunnen zich altijd melden bij Nieuwleusen Synergie. Dan kijken de vrijwilligers mee naar een manier om het uit te voeren. En om in de agenda te zetten: op donderdag 13 oktober is er een brainstormsessie onder begeleiding van Stimuland, over onderwerpen waar Nieuwleusen Synergie zich de komende jaren over moet buigen.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency