- Algemeen
- 24 mei 2017
- Door Redactie
Feestje rond honderdste rit van AutoMaatje Dalfsen
DALFSEN - Sinds de officiële start op 14 februari van dit jaar heeft de vervoersservice ANWB AutoMaatje in Dalfsen ruim honderd ritten uitgevoerd. De mijlpaal van de honderdste rit werd dinsdag gevierd met een klein feestje: de chauffeurs werden op koffie met gebak getrakteerd in de soosruimte van Landstede Welzijn in de Trefkoele+.
Het leek Landstede een aardige geste om op deze wijze de huidige negentien chauffeurs in het zonnetje te zetten. Want die voeren hun ritten uit op vrijwillige basis, op een passend tijdstip, dat in overleg met de aanvrager wordt afgestemd. Het gaat de meeste vrijwillige chauffeurs niet in de eerste plaats om de rit zelf, maar vooral om de dienstbaarheid aan plaatsgenoten en het onderlinge sociale contact. “Ik vervoerde onlangs een mevrouw van en naar de supermarkt. Toen ze thuis kwam, zag ik dat ze moeite had om, beladen met boodschappen, de deur met haar huissleutel te openen. Daar heb ik haar toen even mee geholpen. Net als met het openen van een blikje, wat haar ook minder gemakkelijk afging”, vertelt een van de chauffeurs. En een ander: “Nadat ik een oudere mevrouw naar de supermarkt had gebracht, wilde ze ook nog bij iemand langs voor een bezoekje. De groenten heb ik bewaard in de koelbox, die ik toch al in mijn auto had staan.” Een derde chauffeur doodde samen met zijn passagier de tijd tussen twee bezoekjes met een kopje koffie in Vilsteren. “Het zijn die extraatjes, de sociale contacten, die dit werk extra waardevol maken.”
ANWB AutoMaatje blijkt vooral voor ouderen een uitkomst. Het blijkt met name te voorzien in een behoefte die is ontstaan na het wegvallen van de Regiotaxi, sinds begin dit jaar. Dalfsen is een van de eerste gemeenten in Nederland – en destijds de eerste in Overijssel – waar ANWB Automaatje van de grond getild werd. Via dit systeem, landelijk opgezet door de wielrijdersbond, bieden individuele Dalfsenaren met hun eigen auto vervoer aan aan mensen die zelf geen vervoer hebben. Het kan, zo bleek dinsdag bij de evaluatie ook, om allerlei soorten ritten gaan: van een bezoekje aan de fysiotherapeut of de supermarkt tot ziekenhuis, kapper of tuincentrum, of een familiebezoek. Mensen – veelal senioren – van deze taxidienst gebruik willen maken, kunnen dat telefonisch (en met een vooraf aangevraagd vervoerspasje) melden bij Landstede Welzijn, die er vervolgens uit haar vrijwilligersbestand een geschikte chauffeur bij zoekt die in de gelegenheid is om het vervoer te verzorgen. Dat hoeft dus niet altijd dezelfde persoon te zijn. Uitgangspunt is dat de rit minstens twee dagen van tevoren is aangevraagd. De aanvragen betaalt dertig cent per gereden kilometer aan de chauffeur, gerekend vanaf diens woonhuis.
Momenteel heeft AutoMaatje Dalfsen 36 klanten op de lijst staan, waarvan een groot deel slechts een enkele keer een beroep doet op de vervoersservice. Het aantal chauffeurs is net toereikend, maar uitbreiding kan geen kwaad. Meer informatie via tel. 088-850 8805 (Landstede) of [email protected]

Delen: