‘Eten met de buurt’: dineren en ontmoeten in De Spil

NIEUWLEUSEN - Breng mensen uit de buurt bij elkaar, laat hen gezamenlijk een maaltijd gebruiken (en eventueel deels voorbereiden) en je creëert allerlei mogelijkheden om hen nader met elkaar te laten kennismaken.

Dat is de achterliggende gedachte van ‘Eten met de buurt’, een vooralsnog eenmalige bijeenkomst in kulturhus De Spil. Op donderdagavond 28 februari kunnen belangstellenden vanaf 17.30 uur aanschuiven voor een drankje, waarna om 18.00 uur het diner wordt opgediend.

‘Eten met de buurt’ is georganiseerd door De Spil, Saam Welzijn en Vluchtelingenwerk Dalfsen. “Het idee werd vorig jaar november geboren bij Saam Welzijn, mede op initiatief van Nieuwleusenaar Eduard ten Klooster, en is afgeleid van het integratiediner en de ontmoetingen met statushouders, zoals die in Dalfsen hebben plaatsgevonden”, vertelt Mirjam Dijsselhof, maatschappelijk begeleider van Vluchtelingenwerk. “Maar we hebben het expres niet die naam meegegeven omdat dit veel breder van opzet is. In beginsel is iedereen welkom, niet alleen statushouders, maar allerlei mensen van buitenlandse herkomst, ook uit andere Europese landen. We mikken op mensen die de afgelopen twintig jaar vanuit het buitenland hier zijn komen wonen. Maar ook op Nieuwleusenaren, waarbij het vooral de bedoeling is dat mensen hun buren en buurtgenoten, familieleden, vrienden en kennissen meenemen.”

Ontmoeting

Ghassan Al Hariri, bruggenbouwer statushouders bij Saam Welzijn, vult aan: “Het is mijn droom om integratie te bewerkstelligen door ontmoeting. Zo leer je elkaar kennen, raak je echt in elkaar geïnteresseerd en leer je beter en gemakkelijker elkaars taal spreken. En je kunt elkaars talenten leren ontdekken en misschien mensen op weg helpen om die talenten tot nut te maken van de lokale samenleving.” Een voorbeeld van dat laatste is de flyer die voor ‘Eten met de buurt’ is gemaakt. Deze is ontworpen door de uit Wit-Rusland afkomstige Yana Tamashova. Zij was daar grafisch ontwerper, volgt momenteel de inburgeringscursus in Zwolle en hoopt ook in Nederland succesvol te worden in haar vak.

 

Buiten

 

Wat de initiatiefnemers betreft, krijgt ‘Eten met de buurt’ zeker een vervolg. Om te beginnen met een soortgelijke ontmoeting in de Trefkoele en later dit jaar ook in De Mozaïek in Lemelerveld. Maar wellicht ook weer in Nieuwleusen, afhankelijk van de vraag hoe deze eerste keer verloopt. “We denken aan een tweede buurtmaaltijd in juni, tegen de zomer. Misschien kan het dan zelfs buiten. Dat zou mooi zijn, het plein voor De Spil leent zich er goed voor”, zegt Tariq Ghazal, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk.

Mee-eten is gratis; het initiatief wordt bekostigd uit het budget dat De Spil vanuit de gemeente krijgt voor het faciliteren van welzijnsactiviteiten en activiteiten in het sociale domein.

Zoals gezegd, het is niet verplicht, maar het wordt aangemoedigd als mensen zelf een gerecht maken. Dat kan thuis, maar voorafgaand aan de maaltijd ook in de kookruimte van De Spil. Belangstellenden moeten zich met het oog op de voorbereidingen wel vooraf opgeven voor het diner. Dit kan voor 21 februari via [email protected] of telefonisch bij Jan Kats, tel. 0529-481772.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency