Eikenprocessierups geeft ook in Dalfsen drie keer zoveel overlast als voorheen

DALFSEN - Zowel de gemeente Dalfsen als de provincie Overijssel zijn de afgelopen weken druk doende geweest met het bestrijden van de eikenprocessierups.

 

De gemeente bestrijdt het jeuk veroorzakende dier sinds half april al preventief in de eiken die langs gemeentelijke wegen staan, met name langs drukke fiets- en wandelroutes. De aanpak gebeurt met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel dat alleen effect heeft op zogenoemde ‘soft body’ insecten.”

“De gemeente bestrijdt nesten naar aanleiding van meldingen”, vertelt woordvoerder Christiaan Hovestad. “Vooral op plekken waar de overlast het grootst is, locaties waar veel publiek komt, zoals zorgcentra, scholen, sportparken en zwembaden. Daarnaast zuigen we de nesten weg in gemeentelijke bomen naast opritten en tuinen.” De nesten worden tot een hoogte van vier meter weggehaald door Groenrecycling Rouveen, een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf waar de gemeente een contract mee heeft.” Mensen die eiken met de rups op hun eigen erf hebben, kunnen daarvoor zelf een bedrijf inschakelen.

Net als elders in het land constateerde de gemeente Dalfsen dat ook hier de overlast ongeveer drie keer zo groot was als in de voorafgaande jaren. De bestrijding heeft de gemeete dan ook aanzienlijk meer gekost dan anders. “We hebben meer uitgegeven, al wordt pas later dit jaar duidelijk hoeveel geld het gekost heeft”, aldus Hovestad. De gemeente heeft een speciaal budget voor ongediertebestrijding.

Of de gemeente voor de komende jaren meer geld reserveert voor de bestrijding, hangt af van een evaluatie van het huidige beleid evalueren. “Als blijkt dat een andere aanpak nodig is, gaan we daar serieus over nadenken”, zegt Hovestad. “Een andere aanpak betekent overigens niet per definitie meer kosten.”

 

Sporadisch meldingen

Hoewel het seizoen inmiddels voorbij lijkt voor de eikenprocessierups, kreeg de gemeente ook de afgelopen week nog sporadisch meldingen binnen. “Daarnaast gaan we nog nesten weghalen op plekken waar de medewerkers van de buitendienst dit jaar nog gaan snoeien”, zegt de woordvoerder van de gemeente. “Naar verwachting heeft de bestrijdingsdienst nog een week of drie, vier nodig om de nesten te verwijderen.”

Daarnaast heeft ook de provincie Overijssel een bedrijf ingehuurd voor de bestrijding van de rups in eiken langs provinciale wegen. “Tot dusver hebben zowel de provincie als elke afzonderlijke gemeente zijn eigen beleid op dit punt”, weet Hovestad. “Er is niet echt sprake van onderlinge afstemming. De verwachting dat hier in de toekomst wel anders mee omgegaan zal worden.”

.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency