Foto: Diverse nationaliteiten samen aan tafel in De Spil in Nieuwleusen.

Eerste ‘Eten met de buurt’ een groot succes in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Met zo’n 120 mensen die aanschoven, was de eerste aflevering van ‘Eten met de buurt’ een groot succes. In kulturhus De Spil gebruikten Nieuwleusenaren met uiteenlopende achtergronden gezamenlijk een maaltijd van vele, vooral exotische gerechten Bovendien kwamen ze met elkaar in gesprek en leerden elkaar beter kennen.

VluchtelingenWerk, Saam Welzijn en De Spil

En met name dat laatste was de belangrijkste doelstelling van het initiatief, dat was opgezet door De Spil, Saam Welzijn en VluchtelingenWerk Dalfsen. Gezamenlijk organiseerden zij een feestelijke maaltijd voor vluchtelingen, statushouders en andere mensen van buitenlandse herkomst die de afgelopen twintig jaar in Nieuwleusen zijn komen wonen. Maar ook veel autochtone Nieuwleusenaren grepen de kans aan om relatief nieuwe inwoners te ontmoeten.

Vele nationaliteiten

De zaal was met veel verschillende vlaggetjes internationaal aangekleed. Er waren vele nationaliteiten vertegenwoordigd aan tafel: ‘nieuwe Nieuwleusenaren’ uit landen als Pakistan, Afghanistan, Syrie, Somalie, Iran, Myanmar en Congo schoven aan voor ‘Eten met de buurt’.

Nieuwe mensen ontmoeten

Het werd een groot succes, al vond Tariq Ghazal uit Syrië dat niet verbazingwekkend. “De meeste mensen hebben we persoonlijk uitgenodigd en hen een flyer gegeven waarop alles staat uitgelegd. Velen vinden het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.” Een flink aantal mensen had zelf een gerecht bereid uit het land van herkomst, zodat er volop keuze was.

Voor herhaling vatbaar

“Ik woon bijna elf jaar in Nieuwleusen en ken hier al veel mensen”, zegt de Irakese Salwa Omar. “Maar ik heb vanavond ook weer nieuwe mensen ontmoet. Het is een gezellige manier om elkaar beter te leren kennen.”
e bijeenkomst wordt nog geëvalueerd, maar de verwachting is dat het niet eenmalig zal blijven. Om te beginnen werkt Ghassan al Hariri, bruggenbouwer voor statushouders bij Saam Welzijn, aan de voorbereiding van een vergelijkbare maaltijd in Lemelerveld. “Het lijkt ons mooi om dit in Nieuwleusen eenmaal per jaar op te zetten”, voegt Ria Voslamber van VluchtelingenWerk Dalfsen daaraan toe. “En misschien doen we deze zomer wel een gezamenlijke barbecue. In de kern Dalfsen zijn er ook wel gezamenlijke maaltijden, maar omdat het openbaar vervoer ’s avonds niet rijdt, kunnen mensen uit Nieuwleusen daar niet altijd bij zijn. Dan is het mooi dat er in hun eigen dorp ook zo’n gelegenheid voor ontmoeting is.”

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency