Foto: ds. Edgar Kramer bij De Voorhof in Nieuwleusen.

Edgar Kramer nieuwe predikant bij De Voorhof in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Half mei is dominee Edgar Kramer (58) al bevestigd in GKv De Voorhof in Nieuwleusen en werkt hij sindsdien in de gemeente. Maar sinds enkele weken wonen hij en zijn vrouw nu ook in de pastorie aan de Wieken in Nieuwleusen. “Het huis voelt nu al als thuis,” zegt Kramer.

De nieuwe predikant is geboren en opgegroeid in Enschede. Na zijn middelbare school volgt Kramer eerst een economieopleiding. “Maar God heeft in mijn hart gelegd dat ik predikant wilde worden,” zegt hij. En zo is Kramer naar Kampen vertrokken om te studeren aan de Theologische Universiteit. Rond zijn 30e is hij klaar met zijn studie en komt hij samen met zijn vrouw terecht in de gemeente van Sneek-Koudum. Daarna werkt de predikant in Hardinxveld-Giessendam en Assen-Marsdijk. Na veertien jaar is het echtpaar op zich nog niet uitgekeken op Assen – de vier kinderen zijn inmiddels allemaal al het huis uit – maar ze nemen het beroep dat de GKv gemeente van Nieuwleusen doet, toch in overweging. En ze besluiten om de overstap te maken, al is het ook lastig om vrienden en goede contacten achter te laten. Mevrouw Kramer blijft wel werken in het ziekenhuis van Assen.

Gemeenteopbouw

Kramer is vol enthousiasme aan het werk gegaan in de gemeente van Nieuwleusen. Hij vindt het een mooie uitdaging om op een nieuwe plaats predikant te worden. “Er zijn een deeltijd-ouderenwerker en een deeltijd-jongerenwerker werkzaam in de gemeente, en ik zet mij graag in voor de gemeenteopbouw,” zegt Kramer. “Om te werken aan samen gemeente zijn, hoe doe je dat, vandaag de dag?” Hij zal zich vooral bezighouden met de middengroep en de gezinnen, maar natuurlijk ook wel met de andere groepen. Zo gaat de dominee een catechesegroep leiden voor de jongeren. Verder ziet hij prediking als een belangrijke taak, net als pastorale zorg. Kramer vindt het spannend hoe het straks zal gaan na corona. Komen de mensen weer terug in de kerk na alle digitale diensten? Het is afwachten.

Bijzondere tijd

Echtpaar Kramer wil verder graag kennismaken met het dorp en de omgeving. “We staan er heel open in,” zegt Kramer, “en hebben er alle vertrouwen in. We hopen voor het eerst van ons leven lid te worden van een buurtvereniging en zijn nieuwsgierig naar het Oranjefeest, daar hebben we al veel over gehoord.” Als hobby’s heeft Kramer wandelen, fietsen, lezen en weekendjes erop uit trekken. Volleybal was ook een grote liefhebberij, maar door blessures is dat nu voorbij.
In ieder geval wordt de komende tijd heel bijzonder voor het echtpaar. Als alles goed gaat, worden ze in september voor het eerst opa en oma en dat van maar liefst vier kleinkinderen! Drie van de vier kinderen krijgen een baby, waaronder een van hen een tweeling. Een echte babyboom dus. Ze kijken er erg naar uit.

 

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency