Foto: De leerlingen maken spandoeken

E-team Cazemier protesteert voor het klimaat

DALFSEN - De leerlingen van de Cazemierschool in Oudleusen trokken donderdag niet naar het Malieveld om te protesteren voor betere klimaatmaatregelen.

Maar het onlangs opgerichte E-team gingen wel – buiten schooltijd - naar Zwolle met hun zelfgemaakte spandoeken. In het kantoor van Enexis ‘verstoorden’ ze het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel, om hun zorgen over het klimaat te delen.

E-battle Natuur en Milieu Overijssel

Het E-team van de Cazemierschool – dat bestaat uit twaalf leerlingen - doet mee aan de E-battle, een educatief project van Natuur en Milieu Overijssel. Tien scholen uit de provincie gaan met elkaar deze battle aan. Deze teams maken plannen om hun school duurzamer te maken. Het accent ligt op bewustwording en gedragsverandering. De finale vindt plaats op woensdag 29 mei in het provinciehuis in Zwolle. Dan kiest een vakjury de winnende school uit.  

Foto: het protest bij het Kennisfestival

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Energie besparen

Het E-team van de Cazemierschool – dat na een zware sollicitatieronde tot stand kwam – voert de komende tijd campagne. Het doel van de leerlingen is om zoveel mogelijk energie te besparen op school en in het dorp. Kirsten en Lieke zijn verslaggever en fotograaf van het E-team. “We gaan protesteren voor het klimaat,” zegt Kirsten. “We maken spandoeken en we schrijven er wat op.” En Lieke vult aan: “We willen dat de aarde schoner wordt en daarom gaan we protesteren in Zwolle.” Het E-team wordt geassisteerd door Gerja Rozendaal - die de rol van energiecoach van het E-team op zich neemt - en van Ad Zwaga, bestuurslid van Duurzaam Oudleusen.

Kennisfestival Lokale Energie Overijssel

Het ‘verstoren’ van het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel – dat georganiseerd werd door Enpuls en Nieuwe Energie Overijssel – begon al spannend. Het E-team stond klaar om de zaal binnen te gaan, toen het brandalarm afging. Iedereen moest naar buiten, maar het was gelukkig loos alarm. Even daarna kwamen de kinderen zingend binnen met hun zelfgemaakte lied, met als refrein ‘Doe, doe doe er wat aan, doe wat aan het klimaat.’ Het E-team kon hun statement maken voor ongeveer 100 mensen.

Het Kennisfestival stond in het teken van de energietransitie en de rol van belangrijke partijen als lokale energie initiatieven, gemeenten en provincie. Men kon onder andere in gesprek met Marjan Minnesma (Urgenda), Annemieke Traag (gedeputeerde Energie en Milieu) en Matthijs Nijboer (directeur Natuur en Milieu Overijssel) over hoe de ambities voor Overijssel gerealiseerd kunnen worden.

Maatregelen bij E-Battle

Natuur en Milieu Overijssel: veel scholen hebben een hoog energieverbruik. Met het treffen van gebouw gerelateerde maatregelen kunnen zij meestal veel energie besparen. Maar ook aandacht voor gedrag is onmisbaar. Als je je niet bewust bent van je eigen gedrag, hebben de energiemaatregelen minder effect. Extra isolatie heeft immers niet veel nut als iedereen de deuren en ramen open laat staan. Het blijkt zelfs dat 10 procent energiebesparing makkelijk haalbaar is zonder enige technische ingreep. Daarom gaan de leerlingen in de e-Battle hun eigen campagne vormgeven en uitvoeren om zoveel mogelijk energie te besparen op school.

Nieuwe Energie Overijssel

De leerlingen werken aan de hand van zes ‘energy-levels’ waarbij zij een energy-team vormen, een plan van aanpak schrijven, de omgeving betrekken, een event op school organiseren, nadenken over een vervolg en wat hiermee concreet aan energie bespaard wordt. Hoe zij dit doen, bepalen de leerlingen zelf. Tijdens The Final Battle komen alle tien de scholen bij elkaar in de statenzaal van het provinciehuis in Zwolle. Zij presenteren hun resultaten aan een deskundig jury panel. In dit panel zitten de partners van het programma Nieuwe Energie Overijssel. De jury en het publiek kiezen samen de grote winnaar.

Meer informatie over de e-Battle bij Loet van der Heijden, Natuur en Milieu Overijssel, [email protected] of (038) 425 09 60 of https://www.nmeoverijssel.nl/over-nme/verschillende-themas/energie-2/energie-bovenbouw/e-battle/

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency