Foto: De Spil.

Documentaire en expositie Oorlog & Vrijheid in De Spil Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - De grote tentoonstelling Oorlog & Vrijheid in kulturhus De Spil staat in het teken van de landelijke herdenking van 75 jaar vrijheid. Daarnaast is er de presentatie van de documentaire ‘Hijman waar ben je!’ van een joodse jongen die was ondergedoken in Dalfsen.

De expositie is te zien van 3 april tot en met 15 mei. Gevestigde kunstenaars tonen hun visie op Oorlog & Vrijheid en daarnaast verbeelden jongeren – leerlingen van de basisscholen en het Agnieten College in Nieuwleusen- hun kijk en beleving op het thema. Het was een uitdaging voor de deelnemers om het complexe onderwerp te verbeelden. De werken die zijn  gemaakt en de achtergrond hierbij, zijn vastgelegd in een brochure. De opening van de expositie is in de bibliotheek op 3 april om 14.00 uur. Wethouder van cultuur Jan Uitslag overhandigt de brochure dan aan de deelnemers en genodigden.

Object voor de tentoonstelling van CDS Het Kompas.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Bibliotheek

De bibliotheek in Nieuwleusen staat tijdens de tentoonstellingsperiode geheel in het teken van het thema 75 jaar Oorlog en Vrede, met o.a. boeken, films, video’s, en kunstwerken.

Bij de opening van de tentoonstelling wordt Frans Hermans boek ‘Hijman waar ben je! ’gepresenteerd. Dat gaat over het leven van Hijman Gans als 13- jarig joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog – dat was ondergedoken in Dalfsen - en de première van de documentaire ‘Hijman waar ben je!’ gemaakt door de filmmaker Siert van den Berg.Voor de tentoonstelling en de realisatie van de documentaire hebben samengewerkt Stefan Keijzer, manager kulturhus De Spil, Max Timmerman, adviseur kunst & cultuur en tentoonstellingsbeleid De Spil, Anke Bruggeman, directeur Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen en Irene van de Vegte, combinatiefunctionaris Cultuur van gemeente Dalfsen.
Kulturhus de Spil, Koningin Julianalaan 10 in Nieuwleusen.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency